NATO Kuzey Kutbu bölgesindeki askeri faaliyetlerini artırıyor
Rusya Deniz Kuvvetleri Başkomutanı Aleksander Moiseev yaptığı açıklamada, NATO ülkelerinin Kuzey Kutbu bölgesindeki faaliyetlerini ve bölgedeki askeri varlıklarını artırdığını söyledi.
Rusya Deniz Kuvvetleri Başkomutanı Aleksander Moiseev, XIV Uluslararası Forumu’nun genel oturumunda “Kuzey Kutbu’nu potansiyel bir çatışma bölgesi olarak gören ABD ve NATO ülkeleri, bölgedeki askeri faaliyetlerini hızlandırdı. Kuzey Kutbu’nun zorlu iklim koşullarında askeri güç kullanma yöntemleri üzerinde çalışılıyor, Arktik Okyanusu’ndaki deniz kuvvetlerinin operasyonel kullanım alanı genişletiliyor, havadan keşiflerin yoğunluğu arttı, keşif gemilerinin ve askeri gemilerin faaliyetleri arttı” dedi
Aleksande Moiseev ,”Kuzey Kutbu’nda Rusya’yı caydırmak için alınan siyasi ve ekonomik önlemlere ek olarak, dost olmayan devletler bölgedeki askeri varlıklarını artırıyor. Mayıs 2018’de ABD Donanması’nın ikinci Operasyonel Filosunun yeniden kurulması ve 2019’da NATO Birleşik Silahlı Kuvvetleri Ortak Norfolk Komutanlığı’nın oluşturulmasının tamamlanmasının ardından, Kuzey Kutbu aslında bir operasyon alanı ve kalıcı bir güç varlığı haline geldi. 2024 bir istisna değildi. Askeri potansiyel, öncelikle altyapının gelişmesinin artması ve Kuzey Kutbu ülkelerinde başta ABD olmak üzere kuvvet birliklerinin konuşlandırılması nedeniyle önemli ölçüde arttı” dedi.
Komutan, Kuzey Kutbu’ndaki askeri ve siyasi durumun artan çatışma riskiyle dolu olduğunu ve güvenlik tehditlerini izlemeyi hayati hale getirdiğini söyledi. Kuzey Kutbu’nu önde gelen dünya güçleri arasında kilit bir çatışma alanı olarak tanımladı.
Moiseev, “Kuzey Kutbu’ndaki askeri ve siyasi durum, Arktik Okyanusu’ndaki doğal kaynaklara erişim ve stratejik deniz şeritlerinin ve hava yollarının kontrolü için önde gelen güçler arasındaki rekabetin yoğunlaşmasının neden olduğu artan çatışma potansiyeli ile doludur” dedi.
Donanma Komutanı, bölgesel ve uluslararası örgütlerde Rusya ile işbirliğinin askıya alınmasını, Kuzey Kutbu’ndaki yabancı askeri varlığın artmasını ve Batılı ülkelerin Rusya’nın bölgedeki ekonomik faaliyetlerine engel oluşturmasını Kuzey’deki jeopolitik durumun bozulmasının ana nedenleri olarak belirtti.