TKH: Katliamın sorumlusu emperyalist şirket ve AKP’dir

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Erzincan'ın İliç ilçesinde toprak kayması sonucu yaşanan iş cinayetine yönelik yaptığı açıklamada "Emperyalist şirket patronları yargılanmalı ve bu şirketler ülkemizden kovulmalıdır. Emperyalist şirketler ile işbirliği yapanlar ve onlara yol verenler ile hesaplaşmak ise bu ülkenin tüm ilerici ve emekten yana güçlerinin boynunun borcudur" dedi.

TKH: Katliamın sorumlusu emperyalist şirket ve AKP’dir

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Erzincan’ın İliç ilçesinde toprak kayması sonucu yaşanan iş cinayetine yönelik bir açıklama yayımladı.

TKH’den yapılan açıklamada yaşananların sorumlusunun AKP olduğuna vurgu yapıldı.

“Yerli ve yabancı patronların saltanatı devam etsin diye tarım arazileri zarar görüyor, doğal felaketler yaşanıyor, var olan deprem riski kat be kat artıyor, işçilerin canı hiçe sayılıyor” denilen açıklamada “Yaşanan bu felaketin ve ölümlerin sorumlusu ise doğrudan işbirlikçi AKP iktidarıdır” ifadeleri kullanıldı.

TKH’den yapılan açıklama şu şekilde:

Erzincan İliç ilçesinde yaşanan toprak kayması sonucu yine bir iş cinayeti işlenmiştir. Bütün uyarılara ve eleştirilere rağmen bu katliam yaşanmıştır.

Amerikan ve Kanada ortaklığı ile Türkiye’den Çalık grubunun birlikte işlettiği madende 667 işçinin çalıştığı bilinmekte olup şu an kaç işçinin toprak altında kaldığı belirsizdir.

Siyanürle altın çıkaran emperyalist şirket, kâr hırsı için sadece doğanın, Fırat Nehri’nin değil yurttaşlarımızın da katliamına neden olmuştur.

Yıllardır ÇED raporlarını ve uzmanların görüşlerini dikkate almayan, gözlerini kâr hırsı bürümüş olan patronlar çıkarları için doğayı ve insan hayatını hiçe saydılar. Sonucu karşımızdadır.

Dahası, AKP iktidarı ANAGOLD Şirketi’nin 7,2 milyon dolarlık vergi borcunu silerek “Yürü ya kulum” demiştir. Madende geçmişte yaşanan siyanür sızıntısı hakkında açılan davaya takipsizlik verilmiştir. Tüm bu süre zarfında şirketin, 2020’den beri bu madenden yaklaşık 1,5 milyar dolar gelir ve 334,6 milyon dolar kâr elde ettiği bilinmektedir.

Yerli ve yabancı patronların saltanatı devam etsin diye tarım arazileri zarar görüyor, doğal felaketler yaşanıyor, var olan deprem riski kat be kat artıyor, işçilerin canı hiçe sayılıyor.

Yaşanan bu felaketin ve ölümlerin sorumlusu ise doğrudan işbirlikçi AKP iktidarıdır. Çünkü bütün uyarılara rağmen maden çıkarma izin belgesini veren bizzat iktidardır. AKP, bu ülkenin başına gelmiş en büyük felakettir.

Emperyalist şirket patronları yargılanmalı ve bu şirketler ülkemizden kovulmalıdır. Emperyalist şirketler ile işbirliği yapanlar ve onlara yol verenler ile hesaplaşmak ise bu ülkenin tüm ilerici ve emekten yana güçlerinin boynunun borcudur.

Hesabını soracağız!