Türkiye işçi sınıfı direniyor: 5-11 Şubat arası işçi direnişleri
AKP’nin ekonomi politikaları sermayeyi rahatlatırken emekçilere insanca yaşam hakkını tanımıyor. Yurdun birçok yerinde haklarını alamayan emekçiler ise ödenmeyen maaşlar, işten atılmalar ve iyi çalışma koşulları için greve gidiyor, direnişe geçiyor. Ancak haklarını arayan emekçilere sert polis müdahaleleri ve işten çıkarılma tehditleri her gün daha da artıyor. Buna rağmen emekçiler mücadelelerinden vazgeçmiyor.
Okurlarımız için 5-11 Şubat arasında gerçekleşen işçi direnişlerini derledik.
Urfa Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Özak Tekstil’de başlayan direniş İstanbul’a taşındı. Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikasında (BİRTEK-SEN) örgütlü işçiler direnişlerine İstanbul’da bulunan Holding binası önünde devam ediyor. Zeytinburnu Kaymakamlığı’nın eylemlere 7 günlük yasak getirmesinin ardından işçiler eylemlerini Bahçeşehir’de bulunan fabrikaya taşımak istedi ancak Bahçeşehir Kaymakamlığı eylemlere yasak getirdi. Özak Tekstil İşçileri 7 Şubat Çarşamba günü Marmara Park AVM içinde bulunan Levis adlı mağazanın önünde basın açıklaması yapacakları sırada polis müdahalesine maruz kalarak gözaltına alındılar. Ancak işçiler direnişten vazgeçmiyorlar.
Mersin ve Düzce’de bulunan Erciyas Çelik Boru işletmesine bağlı fabrikalarda toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamamasının ardından Birleşik Metal- İş Sendikası üyesi işçiler greve gitti. İşçilerin başlattıkları grev 11.gününde devam ediyor.
Fransız menşeli Mersen İstanbul Sanayi Ürünleri AŞ adlı firmanın Gebze’deki fabrikasından 4 işçinin işten atılmasının ardından Birleşik Metal- İş üyesi işçiler direnişe geçti. Eyleme katılan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Fehmi Elmacı, “Tüm diyalog çağrılarımıza olumsuz yanıt veren, toplu sözleşme görüşmelerine katılmayan, işçilere sendikadan istifa etmeleri için baskı yapan Mersen işvereni, şimdi de 4 üyemizi işten çıkararak sendika düşmanı tutumunu bir üst noktaya taşımıştır. Bu tutum karşısında üyelerimiz tek vücut olmuş, işten çıkarılan arkadaşlarına sahip çıkarak demokratik protesto haklarını kullanmaya başlamıştır. Direnişimiz devam ediyor.” ifadelerinde bulundu.
Konya’nın Seydişehir ilçesinde bulunan ve Cengiz Holding’e ait olan Eti Alüminyum’da fabrikanın %56’lık zam önerisini kabul etmeyen işçiler direnişe geçti. Fabrika patronunun düşük zam kararını kabul etmeyen işçiler eylemlerine devam ediyor.
Gaziantep Beşpınar Organize Sanayi Bölgesinde (OBS) bulunan Zafer Tekstil, Kimpack ABY Plastik (NAKSAN) ve Burteks fabrikalarında işçiler %50 zam önerisini kabul etmeyerek direnişe geçtiler.
Konya’nın Seydişehir ilçesinde çiftçiler artan maliyetler, kota anlaşmasına uyulmaması ve hayat pahalılığından şikayet ederek traktörleriyle şehir merkezine inerek eylem gerçekleştirdiler.
Tüketim boykotu çağrısı yaptıkları nedeniyle gözaltına alınan oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu ve 10 kişi ,…
Antep’te bulunan Ecoplast fabrikasında çalışan işçi Cüneyt Tişkaya boykot çağrısını paylaştığı için işten çıkarıldı.
Sosyal medyadan boykota destek veren oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu dahil 11 kişi gözaltına alınmıştı.. Saraçhane…
ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin 185 ülke için yüzde 1o ile yüzde 50 arasında gümrük…
Sosyal medyadan boykota destek veren oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu dahil 11 kişi gözaltına alınarak emniyete…
TRT, boykot çağrısına destek verdikleri gerekçesiyle kanallarındaki dizilerde rol alan sanatçıları projelerden çıkartmaya devam ediyor.