Türkiye işçi sınıfı direniyor: 5-11 Şubat arası işçi direnişleri

AKP'nin ekonomi politikaları sermayeyi rahatlatırken emekçilere insanca yaşam hakkını tanımıyor. Yurdun birçok yerinde haklarını alamayan emekçiler ise ödenmeyen maaşlar, işten atılmalar ve iyi çalışma koşulları için greve gidiyor, direnişe geçiyor.

Türkiye işçi sınıfı direniyor: 5-11 Şubat arası işçi direnişleri

AKP’nin ekonomi politikaları sermayeyi rahatlatırken emekçilere insanca yaşam hakkını tanımıyor. Yurdun birçok yerinde haklarını alamayan emekçiler ise ödenmeyen maaşlar, işten atılmalar ve iyi çalışma koşulları için greve gidiyor, direnişe geçiyor. Ancak haklarını arayan emekçilere sert polis müdahaleleri ve işten çıkarılma tehditleri her gün daha da artıyor. Buna rağmen emekçiler mücadelelerinden vazgeçmiyor.

Okurlarımız için 5-11 Şubat arasında gerçekleşen işçi direnişlerini derledik.

ÖZAK TEKSTİL İŞÇİLERİ

Urfa Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Özak Tekstil’de başlayan direniş İstanbul’a taşındı. Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikasında (BİRTEK-SEN) örgütlü işçiler direnişlerine İstanbul’da bulunan Holding binası önünde devam ediyor. Zeytinburnu Kaymakamlığı’nın eylemlere 7 günlük yasak getirmesinin ardından işçiler eylemlerini Bahçeşehir’de bulunan fabrikaya taşımak istedi ancak Bahçeşehir Kaymakamlığı eylemlere yasak getirdi. Özak Tekstil İşçileri 7 Şubat Çarşamba günü Marmara Park AVM içinde bulunan Levis adlı mağazanın önünde basın açıklaması yapacakları sırada polis müdahalesine maruz kalarak gözaltına alındılar. Ancak işçiler direnişten vazgeçmiyorlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ERCİYAS İŞÇİLERİ

Mersin ve Düzce’de bulunan Erciyas Çelik Boru işletmesine bağlı fabrikalarda toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamamasının ardından Birleşik Metal- İş Sendikası üyesi işçiler greve gitti. İşçilerin başlattıkları grev 11.gününde devam ediyor.

 

 

 

 

 

 

 

MERSEN İŞÇİLERİ

Fransız menşeli Mersen İstanbul Sanayi Ürünleri AŞ adlı firmanın Gebze’deki fabrikasından 4 işçinin işten atılmasının ardından Birleşik Metal- İş üyesi işçiler direnişe geçti. Eyleme katılan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri  Fehmi Elmacı, “Tüm diyalog çağrılarımıza olumsuz yanıt veren, toplu sözleşme görüşmelerine katılmayan, işçilere sendikadan istifa etmeleri için baskı yapan Mersen işvereni, şimdi de 4 üyemizi işten çıkararak sendika düşmanı tutumunu bir üst noktaya taşımıştır. Bu tutum karşısında üyelerimiz tek vücut olmuş, işten çıkarılan arkadaşlarına sahip çıkarak demokratik protesto haklarını kullanmaya başlamıştır. Direnişimiz devam ediyor.” ifadelerinde bulundu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ETİ ALÜMİNYUM İŞÇİLERİ

Konya’nın Seydişehir ilçesinde bulunan ve Cengiz Holding’e ait olan Eti Alüminyum’da fabrikanın %56’lık zam önerisini kabul etmeyen işçiler direnişe geçti. Fabrika patronunun düşük zam kararını kabul etmeyen işçiler eylemlerine devam ediyor.

GAZİANTEP’TE TOPLU DİRENİŞ

Gaziantep Beşpınar Organize Sanayi Bölgesinde (OBS) bulunan Zafer Tekstil, Kimpack ABY Plastik (NAKSAN) ve Burteks fabrikalarında işçiler %50 zam önerisini kabul etmeyerek direnişe geçtiler.

SEYDİŞEHİR’DE ÇİFTÇİLER AYAKTA

Konya’nın Seydişehir ilçesinde çiftçiler artan maliyetler, kota anlaşmasına uyulmaması ve hayat pahalılığından şikayet ederek traktörleriyle şehir merkezine inerek eylem gerçekleştirdiler.