Uluslararası Adalet Divanı'ndan İsrail kararı: Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki yerleşimcilerin varlığı hukuka aykırıdır

Uluslararası Adalet Divanı'nın yayımladığı kararda İsrail'in Gazze, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da işgalci konumda olduğunun altı çizildi.

Uluslararası Adalet Divanı'ndan İsrail kararı: Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki yerleşimcilerin varlığı hukuka aykırıdır

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), İsrail’in 1967’den bu yana Filistin topraklarını işgal etmesinin hukuki sonuçlarına ilişkin bir tavsiye kararı yayımladı. Kararda, İsrail’in Gazze, Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da işgalci konumda olduğunun altı çizildi. Tavsiye kararı bağlayıcı değil ancak İsrail üzerindeki baskıyı artırabilir.

Ocak ayında UAD, İsrail’in Gazze’deki Filistinlilere yönelik soykırım eylemlerini önlemesini, daha fazla insani yardımın girişine izin vermesini ve ihlallere ilişkin kanıtları muhafaza etmesini istemişti.

“YERLEŞİMCİLERİN VARLIĞI HUKUKA AYKIRIDIR”

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail’in Filistin’i işgaline ilişkin danışma görüşünü açıkladı. Uluslararası Adalet Divanı’ndan yapılan açıklama “İsrail, Gazze’de işgalci güç konumundadır. Doğu Kudüs ve Batı Şeria’daki yerleşimcilerin varlığı hukuka aykırıdır” ifadeleri yer aldı.

“İsrail’in işgal ettiği toraklardaki yerleşim politikaları Cenevre Sözleşmesini ihlal etmektedir” diyen Mahkeme, “İşgal altındaki Filistin toprakları parçalanmış ayrı bölgeler değil, tek bir bölgesel birimdir” ifadelerini kullandı.

Tavsiye kararında ayrıca “İsrail’in işgal ettiği topraklarda Filistinlilere ait doğal kaynakları kullanması uluslararası hukuka aykırıdır” denildi.