Reklam
Kategoriler: Gündem

Uzmanlar felaket kapıda demişti: Erzincan’daki maden göçüğü sonrası uyarılar tekrar gündeme geldi

Reklam

Metalürji Mühendisi Cemalettin Küçük, Erzurum İliç’te bulunan Anagold Madenciliğe ait Çöpler Maden ocağından yaşanan ‘siyanür sızıntısı’ sonrasında felaketin kapıda olduğunu açıklamıştı.

Küçük’ün yaptığı açıklamada “Hiçbir şekilde kimyasallar kullanılmasa bile çok yoğun bir şekilde bir yıkıma sebebiyet vereceği ortaydayken bu saatten sonra altın işletmeciliği halk sağlığını etkiler mi, çevreyi kirletir mi tartışmalarının olması doğru değil” demişti.

Özellikle deprem bölgesinde yer alan altın madeninin, sadece Erzincan’ı değil büyün Fırat Havzasını etkileyeceğine vurgu yapmıştı.

Cemalettin Küçük’ün yaptığı açıklama şu şekildeydi:

“KAPASİTE ARTIRIMI İLE BİRLİKTE DAHA BÜYÜK TEHLİKELER YAŞANACAK”

Erzincan İliç’te bulunan Çöpler Altın Madeni projesinin Türkiye ve Avrupa’da ki en büyük proseslerden bir tanesi olduğunu belirten Cemalettin Küçük, “Fırat Havzası’nın tam ortasında bitki örtüsünün kaldırılması, toprak sıyırması, patlatmaların yapılması, madencilik faaliyetinin yürütülmesi, pasanın taşınılıp depolanması, platasyon işleminin yapılması, kavurma kalsinasyon işleminin yapılması ve atık havuzunda depolama gibi 9-10 çeşit büyük prosesin olduğu büyük bir tesis” dedi.

“ÇÖPLER ALTIN MADENİ İLİÇ’TE BÜYÜK YIKIMA SEBEP OLDU”

“Toprağın, havanın ve suyun yani kısacası bütün yaşam alanlarının kimyasallar kullanılarak yok edilmesi söz konusu” diyen Küçük şöyle devam etti:

“Hiçbir şekilde kimyasallar kullanılmasa bile çok yoğun bir şekilde bir yıkıma sebebiyet vereceği ortaydayken bu saatten sonra altın işletmeciliği halk sağlığını etkiler mi, çevreyi kirletir mi tartışmalarının olması doğru değil. Uşak’ta, Gümüşhane’de, Bergama’da, Volkan Dağları’nda, Kütahya’da altın madenciliğinin yaşadık ve bütün bunlar yaşanmışken her yerde hayvanlar ve insanlar zehirlenmişken, sağlık sorunları ortaya çıkıp, coğrafyalar yıkılıp, sular kirlenmişken bu projelere dur denilmesi lazım. Çöpler Altın Madeni İliç’te büyük bir yıkıma sebebiyet verdi. Bölgede arıcılık, tutulum peyniri ve cevizler bitmiş durumda. İliç’te sülfirik asit tankları kentin içerisinde devrildi, siyanür sızıntısı yaşandı ve kapasite artırımı ile birlikte bundan sonraki süreçte daha büyük tehlikeler yaşanacak. İliç, Fırat Havzası’nın ortasında olduğu için sadece orada yaşayanlar değil bütün bölge etkilenecek” dedi.

Reklam

Önceki Haberler

Sosyalist Düşünce Kulüplerinden İzmir’de Bilimsel düşünce ve Laiklik söyleşisi

Sosyalist Düşünce Kulüpleri İzmir'de Prof. Dr . İzge Günal'ın katıldığı bir söyleşi düzenliyor

17 Mayıs 2025 20:28

Kartalkaya faciasında iddianame hazırlandı: Bolu İl İdaresine ceza talebi

Bolu Kartalkaya'daki otel yangınında iddianame tamamlandı. Otel sahipleri, şirket yöneticileri ve Bolu İl Özel İdaresi'ne…

17 Mayıs 2025 17:41

Diyarbakır’da gerici provokasyon: Şeriat övgüsü yapılan pankartlar asıldı

Diyarbakır’da kendilerine “Amedli Müslüman Gençler” ismini takan bir grup gerici, kentin birçok noktasında şeriat övgüsü…

17 Mayıs 2025 16:04

Erdoğan’dan ‘Lozan’ açıklaması: “Benden duydunuz mu, maalesef uyduruyorlar”

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, PKK'nin fesih açıklaması sonrasında başlatılan 'Lozan' tartışmaları üzerine "Ben hiçbir…

17 Mayıs 2025 15:43

Gaziantep’te Halı fabrikasında patlama: 7 işçi yaralandı

Gaziantep 2. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Behram Halı fabrikasında buhar kazanında patlama meydana gelen patlamada…

17 Mayıs 2025 15:20

TKH ve Sınıf Tavrı’ndan grevdeki TPI Composites işçilerine ziyaret

TKH ve Sınıf Tavrı temsilcileri grevlerinin dördüncü gününde TPI işçilerine destek ziyaretinde bulundu. TKH İzmir…

16 Mayıs 2025 21:44
Reklam