Yeni Yargı Paketi'nde Cumhurbaşkanı kararname yetkisini düzenleyen hükümler de olacak iddiası

Gazeteci Nuray Babacan'ın aktardığına göre, hazırlanan yeni Yargı Paketi'nde Erdoğan'ın kararname yetkisiyle ilgili maddeler de olacak.

Yeni Yargı Paketi'nde Cumhurbaşkanı kararname yetkisini düzenleyen hükümler de olacak iddiası

Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, AKP’nin hazırlığını yaptığı Yargı Paketi’nde Anayasa Mahkemesi’nin “sınırlarını geniş bulduğu için” iptal ettiği Cumhurbaşkanı kararname yetkisini düzenleyen hükümlerin de olacağını yazdı.

“Bazı garip durumlar yaşanıyor” diyen Nuray Babacan, “Bazı alanlar, AYM’nin uyarıları doğrultusunda, “kararname yerine yasayla yapılması gereken konular” olarak düzeltilirken, Cumhurbaşkanı Saray ekibinin “yetkiler tırpanlanmasın” diye müdahale ettikleri iddia edildi.” dedi.

Babacan yazısına şöyle devam etti:

“Bu müdahale ve tartışmalar artınca, AYM’nin kararına uyumu içeren çalışmaların ikiye bölündüğünü öğrendik. Bazı düzenlemeler, yargı paketine konulacak, ancak asıl büyük kısmı yeni döneme bırakılacak. Cumhurbaşkanının kararname yetkisinin sınırlandırılması en çok tartışılan konulardan biri. Bu kadar yetkinin tek kişiye verilmesinin zararları muhalefet tarafından sürekli eleştiriliyor.

Anlaşılan o ki ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini’ yanlışlarına rağmen korumak isteyen bir ekip var. O yüzden önümüzdeki günlerde bazı sürpriz maddelere hazırlıklı olmak gerekebilir. Güçler savaşının ‘değişim ve normalleşme’ konusunu es geçtiği anlaşılıyor. Ayrıca AYM’nin iptal kararı nedeniyle bazı kamu kurumlarının teşkilat yasalarının olmadığı, bu düzenlemelerin tamamı için haftalar süren yasa görüşmeleri gerektiği de anlatılıyor.”