Toplum Çalışmaları Enstitüsü, 2 Nisan 2025'te gerçekleştirilen tüketim boykotunun etkilerini analiz eden bir rapor yayımladı. Rapora göre, boykotun ertesi günü İstanbul ve Ankara'da CHP'nin güçlü olduğu ilçelerdeki AVM'lerde yoğunluk önemli ölçüde arttı. Ads by Publisher N AVM yoğunluğunda belirgin fark Google Maps verilerine dayanarak yapılan analizde, İstanbul'un Şişli, Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerindeki AVM'lerde boykotun ertesi günü yoğunluk yüzde 28'e varan oranlarda artış gösterdi. Buna karşılık, AK Parti'nin güçlü olduğu Güngören, Başakşehir ve Esenyurt gibi ilçelerde ise artış yüzde 3 civarında kaldı. Ankara'da da benzer bir tablo gözlendi. Çankaya'daki AVM'lerde yoğunluk yüzde 23 artarken, AK Parti'nin yoğun olduğu Keçiören ve Yenimahalle'de bu oran yüzde 4-5 seviyesinde kaldı. Esnaf ve işletmelerden yansımalar Ankara'da yapılan anket çalışmasında, küçük işletmelerin yüzde 47,5'i, büyük işletmelerin ise yüzde 56'sı boykot nedeniyle satışlarının düştüğünü belirtti. Katılımcıların yüzde 47'si boykotu doğru bulduğunu ifade ederken, yüzde 43,3'ü ise karşı çıktı. Ads by Publisher N Tüketimde düşüş Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, maaş ödemeleri hariç tutulduğunda, tüketim harcamalarında bayram öncesine kıyasla yüzde 26'lık bir düşüş kaydedildi. Ancak rapor, bayram ve maaş dönemlerinin tüketim üzerindeki etkilerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekti. Toplum Çalışmaları Enstitüsü, boykotun özellikle CHP'nin güçlü olduğu bölgelerde etkili olduğunu, ancak genel tüketim alışkanlıkları üzerindeki uzun vadeli etkilerinin henüz netleşmediğini belirtti. Raporda, "Bu tür eylemlerin başarısı, halkın katılımı ve siyasi aktörlerin süreci yönetme biçimine bağlı" ifadelerine yer verildi.
Toplum Çalışmaları Enstitüsü, 2 Nisan 2025’te gerçekleştirilen tüketim boykotunun etkilerini analiz eden bir rapor yayımladı. Rapora göre, boykotun ertesi günü İstanbul ve Ankara’da CHP’nin güçlü olduğu ilçelerdeki AVM’lerde yoğunluk önemli ölçüde arttı.
Google Maps verilerine dayanarak yapılan analizde, İstanbul’un Şişli, Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerindeki AVM’lerde boykotun ertesi günü yoğunluk yüzde 28’e varan oranlarda artış gösterdi. Buna karşılık, AK Parti’nin güçlü olduğu Güngören, Başakşehir ve Esenyurt gibi ilçelerde ise artış yüzde 3 civarında kaldı.
Ankara’da da benzer bir tablo gözlendi. Çankaya’daki AVM’lerde yoğunluk yüzde 23 artarken, AKP seçmeninin yoğun olduğu Keçiören ve Yenimahalle’de bu oran yüzde 4-5 seviyesinde kaldı.
Ankara’da yapılan anket çalışmasında, küçük işletmelerin yüzde 47,5’i, büyük işletmelerin ise yüzde 56’sı boykot nedeniyle satışlarının düştüğünü belirtti. Katılımcıların yüzde 47’si boykotu doğru bulduğunu ifade ederken, yüzde 43,3’ü ise karşı çıktı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, maaş ödemeleri hariç tutulduğunda, tüketim harcamalarında bayram öncesine kıyasla yüzde 26’lık bir düşüş kaydedildi. Ancak rapor, bayram ve maaş dönemlerinin tüketim üzerindeki etkilerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekti.
Toplum Çalışmaları Enstitüsü, boykotun özellikle CHP’nin güçlü olduğu bölgelerde etkili olduğunu, ancak genel tüketim alışkanlıkları üzerindeki uzun vadeli etkilerinin henüz netleşmediğini belirtti. Raporda, “Bu tür eylemlerin başarısı, halkın katılımı ve siyasi aktörlerin süreci yönetme biçimine bağlı” ifadelerine yer verildi.
10 Mayıs 2025 Cumartesi günü Ankara’da toplanan Laiklik Meclisi, son altı aylık dönemde yürüttüğü çalışmalarla…
Eski THK Rektörü Ünsal Ban tutuklandı Eski THK Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban'ın da aralarında bulunduğu…
THY’nin 21 Mayıs 2025 tarihli Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yönetim kurulunda değişikliğe gidilerken yönetim kurulu…
İBB soruşturmaları kapsamında tutuklanan Taner Çetin’le ilgili iktidar medyasına servis edilen bilgi notunun, AKP’li bir…
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Benim tekrar aday olma derdim yok" açıklamasına…
Oyuncu Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu, yalan beyan suçlamasıyla yargılandığı davada hapis cezası aldı. Ergenç’e…