TPI işçilerinden denetim talebi

TPI Composites işçileri, düşük zamma ve sağlıksız çalışma koşullarına karşı başlattıkları grevin 10. gününde: "Ürettiğimiz bir kanat tüm ücretimizi karşılıyor ama bize sefalet zammı dayatılıyor."

TPI işçilerinden denetim talebi

Petrol-İş’in örgütlü olduğu TPI Composites işçilerinin başlattığı grev dokuz günü geride bıraktı. İşçiler bir yandan yüzde 30 zam dayatmasına, diğer yandan işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yetersiz olmasına karşı mücadele ediyor. TPI işçileri, işçi sağlığı ve iş güvenliği için gerçek bir denetim talep ediyor.

Evrensel’de yer alan habere göre Enercon Finish bölümünden bir işçi, 2018’den bu yana fabrikanın tozun ve kimyasalın en çok olduğu bölümde çalıştığını söylüyor. Denetimlerin yetersiz olduğunu belirten işçi, “Denetimler haberli, danışıklı bir şekilde oluyor. Ağır işler yapıyoruz. İnsan gücü ile kaldırılamayacak parçaları kaldırıyoruz. Çözüm bulmuyorlar. Makine tasarlamaya çalıştılar ama başarısız oldular. Bel fıtığı, astım, KOAH gibi hastalıklarımız oluyor” diyor.

“ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI İSTİYORUZ”

Çalışma şartlarına bağlı meslek hastalıklarına yakalandıklarında iş tanımı dışında yer alan işler verildiğini aktaran işçiler, “Seni vardiyaya çağırıp temizlik yaptırıyor, yıldırmak için. Hastalanınca bizi tedavi ettirmek ya da hastane masraflarını karşılamak bir yana dursun işçiyi bezdirip işten ayrılmasını sağlamaya çalışıyorlar” diyor.

Aynı bölümde 7 yıldır çalışan bir işçi de şunları söylüyor: “Her kış boğaz enfeksiyonu oluyorum. Çalıştığımız alanda ortaya çıkan elyaf tozunun haddi hesabı yok. Önceden korunmak için daha kaliteli malzeme veriliyordu, daha kalitesizini vermeye başladılar. Bu fabrikada işçi sağlığı diye bir şey yok. Biz bu yüzden özel sağlık sigortası istiyoruz. Tehlike sınıfı ‘ikinci sınıf’ olan fabrikada özel sağlık sigortası yok. Sahaya girmeyen insanların özel sağlık sigortası var, bizim yok.”

“DENETİM SIRASINDA TAŞLAMAYA ARA”

 

Enercon Finish bölümünde rüzgar gülü kanatlarının taşlandığını, tamir edildiğini aktaran işçiler, “Bu iş herkesin çalıştığı, kapalı alanda yapılan bir şey. Bu yüzden içerisi çöl tozu gibi tozlu oluyor. Havalandırma yetersiz, nefes bile alamıyoruz. Astım oluyoruz, saç derimiz bile çok kötü oldu. Cilt hastalıkları çıkıyor, boğazımız dolu. Bu koşullarda çalışıyoruz” diyor.

Denetim günlerinde fabrikanın tutumunun değiştiğini söyleyen işçiler, şunları anlatıyor: “Denetim sürecinde taşlamaları durduruyorlar. Düzen getiriyorlar. Denetimden geçiyoruz. Sonra tekrar her şey aynı oluyor. Fabrikanın bir gün gerçekten habersiz bir şekilde Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmesini istiyoruz.”

“BİR KANAT TÜM ÜCRETLERİ KARŞILAYABİLİR”

İlde ev kiralarının 20 bin civarında olduğunu söyleyen bir işçi de çıplak ücretlerinin 25 bin lira olduğunu dile getiriyor. Faturalara da aylık 6 bin lira ödediğini belirten işçi, şöyle devam ediyor: “Bu insanların çocukları var. Kimse ailesini alıp dışarı çıkıp yemek yiyemiyor. Kimsenin huzuru yok. Herkesin boynu bükük kaldı. Şirketler sayemizde çok fazla kâr ediyor. Geçen yıl 6 bin küsur sayıda kanat ürettik. Bir kanat neredeyse bizim tüm ücretlerimizi karşılıyorken, bize verdikleri zam yüzde 30. Talebimiz yüzde 120. Sefalet ücretini istemiyoruz. İşe geldiğimizde kafamız hiçbir zaman iş yerinde olmuyor. Başka şeyler düşünmek zorunda kalıyoruz.”

Şu an omuz omuza grevlerini sürdürdüklerini dile getiren işçiler, “7-24 fabrikada beklemedeyiz. Sendikamıza da kendimize de güvenimiz var. Hakkımızı alana kadar buradan ayrılmayacağız. TPI işçisi yüzde 120’yi alana kadar burayı terk etmeyecek” diyor.