Allende’nin eski bakanına suikastin emrini Pinochet verdi!

Washington tarafından Şilili yetkililere teslim edilen belgelere göre ilk defa eski diktatör Augusto Pinochet’nin Orlando Letelier suikastinin emrini verdiği ortaya çıktı.

Allende’nin eski bakanına suikastin emrini Pinochet verdi!
Augusto Pinochet (11 Eylül 1973 günündeki askeri darbeden birkaç gün sonra.)

Augusto Pinochet (11 Eylül 1973 günündeki askeri darbeden birkaç gün sonra.)

Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü ABD Sekreteri John Kerry tarafından Şilili yetkililere teslim edilen binlerce belgelerden biri de Allende’nin eski bakanı Orlando Letelier suikastiyle ilgiliydi. 1976’da Washington’da öldürülen eski sosyalist Dışişleri Bakanı’nın oğlu Juan Pablo Letelier, belgelerden birinde, dönemin ABD Sekreteri Georges Shultz ile Beyaz Saray arasında yapılan CIA yazışmalarında babasının suikast emrinin açıkça Pinochet tarafından verildiğini bilgisinin yer aldığını ifade etti.

Perşembe günü Radio Tele13’e konuşan J.P.Letelier başka isimlerin de bu suikastte ya da en azından delillerin karartılmasında rolü olduğunu belirtti.

Belgeler, Vina del Mar’da gerçekleştirilen “Bizim Okyanus” Konferansı sırasında bir USB içinde Kerry tarafından Şili Başkanı Michelle Bachelet’ye teslim edilmişti.

Aynı zamanda da bir iktisatçı ve akademisyen olan Orlando Letelier 11 Eylül 1973’teki Pinochet askeri darbesinden sonra yakalanmış, işkence görmüş, bir yıl sonra serbest bırakılmıştı. 1975’te ABD’ye kaçmış, 21 Eylül 1975’te suikaste uğramıştı. Olayda Pinochet rejiminin parmağı olduğu iddia edilmiş, dava dosyası 1995’te Pedro Espinosa ve Manuel Contreras‘ın mahkum edilmesiyle kapanmıştı. Contreras askeri diktatörlük süresince 3.200’den fazla insanın ölümden ve 38 bin insanın işkenceden geçirilmesinden sorumlu tutuluyordu.
ABD’de NSA’nın (Ulusal Güvenlik Teşkilatı) 2000 yılında gizlilik süresi bitmesiyle yayınladığı bir CIA raporunda da askeri cuntaya destek verildiği yönünde ifadeler yer alıyordu. Raporun bir yerinde “Allende’nin devrilmesinden itibaren askeri cuntaya tam bir destek verildiği” yer alırken, başka bir kısmında ise “ABD hükümetinin Allende’ye olan düşmanlığının askeri darbeyi hazırlayanlar tarafından iyi bilindiği” ifadesi geçiyordu.