Davutoğlu'na yeni çözüm süreci danışmanı

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Yılmaz Ensaroğlu’na başdanışmanlık teklifi götürdüğü ve Ensaroğlu’nun teklife yeşil ışık yaktığı söyleniyor.

Davutoğlu'na yeni çözüm süreci danışmanı

Yılmaz Ensaroğlu kimdir?

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu olan Yılmaz Ensaroğlu, lise yıllarından itibaren çeşitli sosyal hareketlerde yer adlı, öğrenci derneklerinde yöneticilik yaptı. 1978–1980 yıllarında Öz Gıda İş Sendikasında Genel Sekreterlik ve Genel Başkanlık yapan Ensaroğlu, 1992’de İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneğinin (Mazlum-Der) Genel Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. 1996-2004 yılları arasında bu kurumun genel başkanlığı görevinde bulundu.

2005–2006 öğretim yılında, İngiltere’de Durham Üniversitesi bünyesinde insan hakları ve güvenlik konularında araştırmalar yaptı ve TESEV’in güvenlik sektörü reformu alanındaki çalışmalarında yer aldı. 2005–2009 yılları arasında İnsan Hakları Ortak Platformu Yürütme Kurulunda yer alan ve halen Mazlum-Der, İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD) ve İnsan Hakları Araştırmaları Derneğinin (İHAD) üyesi olan Ensaroğlu, SETA’da Hukuk ve İnsan Hakları Direktörü olarak çalıştı.

Yılmaz Ensaroğlu, 3 Nisan 2013 tarihinde AKP Hükümeti tarafından açıklanan ve barış sürecini yönetecek olan 63 kişilik Akil insanlar listesinde Güneydoğu Anadolu Bölgesinde görüşmeler yaptı. Ağrı doğumlu olan Ensaroğlu, 7 Haziran 2015 tarihindeki Milletvekili Genel Seçimleri’nde Ağrı’dan milletvekili adayı oldu, ancak seçilemedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran seçimlerinde Ağrı’da AKP’den milletvekili adayı olan ancak 1 Kasım’da aday gösterilmeyen eski Mazlum-Der Genel Başkanı ve AKP’nin ‘think-tank’ kuruluşu Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) eski Hukuk ve İnsan Hakları Direktörü Yılmaz Ensaroğlu’na başdanışmanlık teklifi götürdüğü söyleniyor. T24’ün haberine göre, Ensaroğlu’nun çözüm sürecinden sorumlu başdanışman olması bekleniyor.

T24’ten Veysi Polat’ın haberine göre, Başbakan Davutoğlu, geçen hafta eski MazlumDer Genel Başkanı Yılmaz Ensaroğlu ile görüşerek kendisine başdanışmanlık teklifi götürdü. 7 Haziran seçimlerinde AKP’den Ağrı Milletvekili adayı olan ancak 1 Kasım’da aday gösterilmeyen Ensaroğlu’nun teklife yeşil ışık yaktığı öğrenildi.

‘Akil insan’dı

Resmi açıklama henüz yapılmazken, Davutoğlu’nun bu konuyu kurmaylarıyla görüştükten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da danışacağı belirtiliyor. Davutoğlu’nun bu görüşmelerden sonra Ensaroğlu ismini resmen açıklaması bekleniyor.

3 Nisan 2013 tarihinde AKP hükümeti tarafından açıklanan ve barış sürecini yönetecek olan 63 kişilik Akil insanlar Listesi’nde yer alan Ensaroğlu, Güneydoğu’da çeşitli görüşmeler yapmıştı. Yılmaz Ensaroğlu’nun Başbakan Ahmet Davutoğlu’na “çözüm süreci”nden sorumlu başdanışman olması bekleniyor. Davutoğlu’nun, STK deneyimi olan, bölgeyi iyi tanıyan ve Kürt sorununu iyi bilen Ensaroğlu’nun deneyimlerinden faydalanmak istiyor.

Kendi çözüm paketini açıklamıştı

1996-2004 yılları arasında İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) Genel Başkanlığı’nı yapan Ensaroğlu, bu görevi sürdürürken hükümete ve Kürt siyasetine çözüm paketi sunmuştu. Çözüm paketini açıklarken “Siyasilerin, Kürt sorunu ile PKK’yi birbirine karıştırdığını” ifade eden Ensaroğlu, şunları söylemişti:

“Sorunun çözümlenmesi için öncelikle meselenin iyi kavranması gerekir. Her şeyden önce kabul etmek gerekir ki, Kürt sorunu PKK ile başlamamıştır. Dolayısıyla PKK’nin yok edilmesi, Kürt sorununun köklü çözümü anlamına gelmemektedir. Çünkü PKK, bölgede yaşanan terör, göç gibi sorunların nedenleri değil sonuçlarıdır. Bölgeye yönelik sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik bir master planı hazırlanması gerekir. Farklı kimliklerin önündeki Anayasal ve yasal engeller kaldırılmalıdır. Bölge halkı ile devlet arasında yaşanan güven bunalımının sona erdirilmesi öncelikli hedeflenmelidir. Kürtçe yöre isimlerinin iade edilmesi, kısmi veya genel bir af kararı alınması gibi bazı adımlar, siyasi atmosferi yumuşatacaktır. Hiçbir çıkar ya da amaç, yaşama hakkının önüne geçmemelidir. Koruculuk sistemi kaldırılmalıdır. Türkler ve Kürtler arasındaki ortak unsurlar yeniden keşfedilmelidir. Bölgede güvenlik görevlileri ve korucular arasında oluşan yasadışı çetelerin çıkarılması ve yargılanmalarına yönelik önlemler alınmalıdır.”

Çözüm sürecini, ‘buzdolabından’ kim alacak?

Çözüm süreci, 7 Haziran seçimleri kampanyasıyla duraklaması ve seçim sonuçlarından sonra yerini AKP’nin masada tekrardan güçlenmek için başlattığı ama giderek kontrolden çıkmaya yönelen bir çatışma sürecine bırakmıştı.

Bu tabloda, eski bir ‘akil insan’ ve kendi çözüm paketini sunmuş Ensaroğlu’nun danışman yapılması AKP’nin yeni bir dönemi açma isteği olarak görülebilir. Bunun ne kadar gerçekleneceğini ise zaman gösterecek. Ama AKP’nin son dönemde muhatabı ‘millet’ olarak seçmesi ve Barzani ile geliştirdiği ilişki üzerinde düşünülmesi gereken bir yan barındırıyor.

Barzani’nin Türkiye’ye gelişinde Abdullah Öcalan ile görüştüğü iddiaları, Abdülkadir Selvi’nin geçtiğimiz gün Abdullah Öcalan’ın birkaç ay içerisinde tekrar devreye gireceğini yazması ve Abdullah Öcalan’ın kardeşi Osman Öcalan’ın Barzani’yi ‘Kürtleri temsil edebilen tek lider’ olarak tanımlaması üst üste gelen tesadüflerden fazlasına işaret ediyor.

Ensaroğlu’nun, çözüm sürecinin buzdolabına kaldırılmasıyla ortadan kaybolduğu düşünüldüğünde tekrar görünür olmasının nelere kadir olacağını göreceğiz.