Merkez Bankası rezervleri azalmaya devam ediyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın döviz rezervleri Kasım ayında da azaldı.

Merkez Bankası rezervleri azalmaya devam ediyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre; Resmi Rezerv Varlıkları, bir önceki aya göre yüzde 1,7 oranında azalarak 116,5 milyar ABD doları, vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirlenmiş döviz yükümlülükleri bir önceki aya göre yüzde 1,6 azalarak 9,4 milyar ABD doları ve şarta bağlı döviz yükümlülükleri ise bir önceki aya göre yüzde 1,2 azalarak 75,8 milyar ABD doları olarak gerçekleşti.

Resmi Rezerv Varlıkları, Merkez Bankası’nın piyasaya müdahale etmek adına yapmış olduğu döviz alım ve satımı sonucunda, ülkenin resmi rezervlerindeki net değişme, bir önceki aya göre yüzde 1,7 oranında azalarak 116,5 milyar ABD doları oldu. Bu dönemde, alt kalemler itibarıyla döviz varlıkları bir önceki aya göre yüzde 0,9 oranında azalarak 97,7 milyar ABD doları, altın cinsinden rezerv varlıklar ise yüzde 5,9 oranında azalarak 17,4 milyar ABD doları seviyesinde kaldı.

Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirlenmiş döviz yükümlülükleri (döviz kredileri, menkul kıymetler, Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat Hesapları-KMDTH) bir önceki aya göre yüzde 1,6 azalarak 9,4 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Bu tutarın 5,6 milyar ABD doları anapara, 3,8 milyar ABD doları faizlerden oluşuyor. Söz konusu anapara ve faiz yükümlülüklerinin 662 milyon ABD doları bir ay, 921 milyon ABD doları 2-3 ay ve 7,8 milyar ABD doları 4-12 ay içerisinde ödenecek.

Şarta bağlı döviz yükümlülükleri, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (kalan vadesi bir yıldan uzun KMDTH, bankacılık sektörünün döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıkları ve akreditifler) oluşuyor. Söz konusu yükümlülükler bir önceki aya göre yüzde 1,2 azalarak 75,8 milyar ABD doları olarak gerçekleşti.