Paris’te gözaltı iklimi

Paris'te gözaltılar, Fransa’da siyasi iklimin hızla sertleştiğini gösteriyor.

Paris’te gözaltı iklimi

BM 21. İklim Zirvesi 195 ülkeden 40 bin katılımcıyla bugün başladı. Çevreci örgütler ve siyasi partiler, Paris saldırısının ardından ilan edilen Olağanüstü Hal ve gösteri yasağı kararını protesto ettiler.

147 devlet ve hükümet başkanının gelmesi nedeniyle güvenlik önlemlerini daha da artıran Fransız Hükümeti, 24 kişiye “evden çıkma yasağı” getirirken Parislilere, Pazar ve Pazartesi günleri mecbur kalmadıkça evlerinden çıkmamaları, çıkmaları durumunda da toplu taşıma araçlarını kullanmaları çağrısı yapıldı.

Dünya İklim Zirvesi’ni protestolarında Republique Meydanı’nda toplananlar yürüyüş yasaklanmasını ayakkabılarını meydana bırakarak protesto ettiler. Paris saldırılarının olduğu Bataclan, Rue Voltaire ve Republique meydanından başlayarak Nation meydanına kadar uzanan 3 kilometrelik güzergâhta “insan zinciri” oluşturuldu.

Pazar günü başlayan ve olağanüstü hal uygulamalarının da protesto edildiği eylemler sırasında polisin gaz ve ses bombaları ile saldırarak toplam 317 kişiyi gözaltına alması Fransa’da siyasi iklimin hızla sertleştiğini gösteriyor.