Rusya, Güvenlik Kurulu'ndan istediğini alamadı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu (BMGK), kapalı toplantıda, Rusya'nın talebi üzerine Irak'taki Türk askeri varlığını ele aldı.

Rusya, Güvenlik Kurulu'ndan istediğini alamadı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu (BMGK), kapalı toplantıda, Rusya’nın talebi üzerine Irak’taki Türk askeri varlığını ele aldı. BM Genel Sekreter yardımcılarından Miroslav Jenca da talep üzerine toplantıya katılarak Konsey üyelerine sunum yaptı.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, gazetecilerin, “Böyle bir toplantıya niçin gerek duydunuz?” sorusuna karşılık, “Irak, BMGK’ya mektup gönderdi. Bu bizim kapalı toplantı için harekete geçmemizi tetikledi. Irak Başbakanı ve diğer Iraklı yetkililer bu konuda açık şekilde şikayetlerini dile getirdiler” ifadesini kullandı.

Öte yandan, Churkin gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıda arzu  ettikleri başarıyı sağlayamadıklarını da söyledi. Churkin, “Toplantı çok önemli olmasına rağmen hayal kırıklığına  uğradım. Biz BMGK Başkanı’nın BM Şartı, uluslararası hukuk ve Irak’ın toprak  bütünlüğü ve egemenliğine saygı gösterilmesini isteyen bir metni gazetecilere  okumasını istedik ancak bazı üyeler sorunun daha da büyümemesi gerektiğini  savunarak kabul etmediler” dedi.

Churkin, taleplerine muhalefet eden ülkelerin uluslararası prensiplere  olan bağlılıklarının sorgulanacağını da öne sürerek, “BMGK’dan ortak bir metin çıksaydı toplantının etkisi daha fazla olabilirdi ancak BMGK bu konuya yeterli önem vermedi” diye konuştu.

Rus savaş uçağının düşürülmesi konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine de Churkin, bu konunun Irak meselesi ile bağlantısı olmadığını, bu yüzden gündeme getirmediklerini söyledi.

Türkiye’nin, “Irak hükümetinin izni olmadan bu ülkeye ek asker  gönderme” kararını, “düşünülmeden alınmış ve izah edilemeyecek bir hareket olarak” değerlendirdiklerini belirten Churkin, IŞİD ile mücadele eden ABD  öncülüğündeki koalisyon güçlerinin de Suriye’de hükümetin onayı olmadan operasyon  yaptıklarını ve bunun illegal olduğunu savundu.