Suudi Arabistan'dan Esad'a Tehdit

Suudi Arabistan: “Beşar Esad ya makamını terk etmeli ya da askeri müdahaleyle zorla uzaklaştırılmalı” Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel el-Jubeir, 29 Eylül salı günü New York’ta yapılan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda konuştu. “Esad’ın Suriye’nin geleceğinde yeri yok” diyen Jubeir sözlerine şöyle devam etti: “Suriye’de çözüme ilişkin iki seçenek var. Bir seçenek geçiş meclisinin yer... View Article

Suudi Arabistan'dan Esad'a Tehdit

Suudi Arabistan: “Beşar Esad ya makamını terk etmeli ya da askeri müdahaleyle zorla uzaklaştırılmalı”

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel el-Jubeir, 29 Eylül salı günü New York’ta yapılan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda konuştu.

“Esad’ın Suriye’nin geleceğinde yeri yok” diyen Jubeir sözlerine şöyle devam etti: “Suriye’de çözüme ilişkin iki seçenek var. Bir seçenek geçiş meclisinin yer alacağı siyasi süreç. Diğeri ise Beşar Esad’ın iktidardan alınmasıyla sonlanacak olan askeri seçenek” Askeri seçeneğin daha uzun ve yıkıcı bir süreç olacağını ifade eden Jubeir seçimi tamamen Esad’ın belirleyeceğini söyledi.

Suudi Dışişleri Bakanı, Krallığın ve diğer ülkelerin “ılımlı isyancıları” Şam yönetimine karşı desteklediğini kabul ederken askeri seçeneğin koşulları konusunda yorum yapmadı.

Suudi Arabistan 26 Mart 2015 tarihinden bu yana BM kararı olmaksızın Yemen’e askeri saldırıda bulunuyor. Yemen’deki koalisyonun 19 Eylül 2015 tarihli raporuna göre hava saldırıları sonucu 6 binin üzerinde insan hayatını kaybederken 14 bine yakın kişi yaralandı.

Suriye 2011 yılından beri ölümcül şiddetin pençesinde. BM’ye göre bu dönemde 250 bin kişinin öldürüldü, milyonlarca insanın ise yerlerinden edildi