VİDEO | Brezilya’da okul işgalleri

Sao Paulo’da eğitim sisteminin “yeniden düzenlenmesi” hakkında yapılan yasa tasarısı sebebiyle binlerce öğrenci ve öğretmen kitlesel eylemler gerçekleştiriyor.

VİDEO | Brezilya’da okul işgalleri

Brezilya – Sao Paulo’da eğitim sisteminin “yeniden düzenlenmesi” hakkında yapılan yasa tasarısı sebebiyle binlerce öğrenci ve öğretmen kitlesel eylemler gerçekleştiriyor.

Öğrenci ve öğretmen görüşü alınmadan yürürlüğe konmaya çalışılan tasarıya cevap öğrenciler ve öğretmenlerden geldi. Böylelikle Sao Paulo’da kitlesel eylemler ve işgaller başladı. İlki Kasım ayında gerçekleşen okul işgalleri, 1 Aralık tarihinden bu yana başta Sao Paulo olmak üzere çevre yerleşim bölgelerine de yayıldı. İşgal edilen okul sayısı bugün itibariyle 1,200’ü buldu.

Eğitimin yeniden düzenlenmesi kapsamında, çoğunluğu yoksul yerleşim yerlerindeki okullar olmak üzere, 100 okulun kapatılması gündemde. Eylemciler, tasarının kabul edilmesi halinde zaten kalabalık olan sınıf mevcutlarının iyice artacağını, çoğu öğretmenin işten çıkarılacağını ve yoksul çocukarın okula erişimlerinin engelleneceğini söylüyorlar.

Eylemler aynı zamanda, haddinden fazla kalabalık sınıflar, sınıflarda sıra ve sandalye gibi temel eğitim malzemelerinin eksikliği, bilgisayar kullanımının oldukça sınırlı, okulların güvenlik açısından yetersiz olması ve eğitime devlet tarafından yeterli seviyede finansman sağlanmaması gibi, Brezilya’da uzun süreden beri var olan eğitim sisteminin sorunlarını de ortaya koymayı hedefliyor. Eylemcilerden biri olan 18 yaşındaki Eudes Cassio, verdiği bir demeçte, okullarındaki koşulların zaten kötü olduğunu ve mevcut tasarının yasalaşması halinde okullarındaki koşulların çok daha kötüleşeceğini belirtti.

Brezilyalılar, eğitimin “yeniden düzenlenmesiyle” birlikte, bazı okullardaki sınıfların mevcudunun 100 kişiyi aşacağını tahmin ediyor. Eylemlerin altyapısını bu gerekçeler oluşturmakla birlikte, kitlesel eylemlerden farklı olarak işgal seçeneğinin, eylemcilerin devlet yetkililerince dikkate alınarak taleplerinin iyice duyulmasını sağlaması ve duruşlarının ne kadar kararlı olduğunu göstermesi nedeniyle tercih edildiği belirtiliyor.

Eylemler sürerken, işgal eylemlerine dair görülen bir davanın hâkimi, ilk olarak işgalleri haksız bularak, işgal edilen okulların 24 saat içinde boşaltılması gerektiği yönünde karar vermişti. Ancak daha sonrasında verdiği bu kararından geri dönen hâkim, işgallerin siyasi bir eylem olduğuna kanaat getirerek işgalcileri resmi olarak tanımış oldu.

Sao Paulo’daki eylemlerin başka dikkat çekici yanı ise işgalcilerin yaş ortalaması. Eylemcilerin çoğu yaşları 13 ile 18 yaş arasında değişen ortaokul ve lise öğrencileri.

Hâkimin ve Brezilya halkının yoğun desteğine rağmen eylemciler, Brezilya polisinin vahşiliğinden kurtulamadı. 1 Kasım günü yapılan kitlesel eylemlere polis gaz ve plastik mermilerle saldırırken 4 öğrenci gözaltına alındı.

Brezilya’daki Eğitim Müdürlüğü tarafından Eylül ayında sunulan tasarı, 1464 okulu, 74,000 öğretmeni, 311,00 öğrenci ve ailelerini derinden etkileyecek. Bu tasarının savunulma gerekçesi ise, oldukça yetersiz. Eğitim Müdürlüğü yetkilisine göre bu tasarı, Brezilya’daki eğitim sisteminin “karmaşıklığını” çözmeyi hedefliyor.

İşgaller, Brezilya’daki eğitim sistemine karşı yapılan ilk eylemler değil. Bundan önce 2015 yılının başlarında öğretmenler, devletin eğitim alanına daha fazla bütçe ayırması talebiyle üç ay boyunca greve gitmişlerdi.