'İBB Başkanı Topbaş istifa edecek' iddiası

Başbakan Binali Yıldırım’ın, İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığından istifası için Topbaş'a baskı yaptığı iddia ediliyor.

'İBB Başkanı Topbaş istifa edecek' iddiası

Ahmet Davutoğlu’nun ‘Saray darbesi’yle görevinden uzaklaştırılıp yerine Binali Yıldırım’ın gelmesinin ardından, AKP’de teşkilatlara ve yerel yönetimlere yönelik büyük bir operasyon için düğmeye basıldığı belirtiliyor.

Topbaş’ın yerine yeni isim

Gerçek Muhabir‘in haberine göre, özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı için Binali Yıldırım’ın düğmeye bastığı ve ilk markajları uygulamaya koyduğu ifade ediliyor. İstanbul’da AKP çevrelerinde de konuşulan kulislere göre Başbakan Binali Yıldırım, İBB için Kadir Topbaş’ın yerine yeni bir isim belirledi.

Edinilen bilgilere göre Yıldırım, seçimlere iki yıl kala Topbaş’ın çekilmesi ve belirlenen bu yeni ismin devreye girerek 2019 yılındaki seçimler için yeterli sürede hazırlık yapması için temaslara da başladı.

Saray’ın kafasındaki isim belli

Bu çerçevede kendisinin ve Saray’ın kafasındaki ismin ise Kulüpler Birliği Başkanı, aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi belediye meclisi üyesi, AKP Grubu Başkan vekili Göksel Gümüşdağ olduğu belirtiliyor. Gümüşdağ bilindiği gibi hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çok yakın bir isim hem de Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın yeğeniyle evli.

Topbaş’a da iletildi ama…

Kulislerde konuşulan ve dile getirilen iddialara göre; Başbakan Binali Yıldırım bu çerçevede kısa süre önce ilk somut adımını da attı. İstanbul’da biraraya geldiği Topbaş’a çekilmesi telkini yapan Yıldırım’ın İBB Başkanından ise hiç beklemediği bir yanıt aldığı belirtiliyor.

‘Benim çekilmem söz konusu bile olamaz’

Kulislere göre, görüşmede Başbakan Yıldırım’ın, “Seçimlere makul bir süre kala uygun bir mazeret veya gerekçeyle çekilirsiniz, yerinize Göksel Bey geçer ve kalan süreyi o tamamlar. 2019’da da aday olarak yola devam eder” önerisine Topbaş, “Benim çekilmem söz konusu bile olamaz. Ben görev süremi tamamlarım. Eğer parti yönetimi 2019 için farklı bir adaya yönelirse onu da o zaman değerlendiririz” yanıtını verdi.

Topbaş’tan karşı hamle gelecek mi?

Yıldırım’ın Saray destekli bu operasyonu şimdilik “yarım kalmış” olsa da AKP’deki tüm dengeleri değiştirmiş durumda. Özellikle İstanbul teşkilatında bundan sonra ortalığın toz-duman olacağı yorumları yapılırken, Topbaş’ın nasıl bir karşı hamlede bulunacağı merak ediliyor.