AKP'den "konut hesabı" hamlesi

Hükümetin Eylem Planı'nda, 3 ay içinde tamamlanacak vaatler arasında yer alan "Konut hesabı"yla ilgili yönetmelik taslağı, kurumların görüşüne açıldı.

AKP'den

Hükümet, “konut hesabı” açtırıp en az 3 yıl ödeme yapanlara 15 bin liraya kadar “devlet desteği” sağlayacak.

Hükümetin Eylem Planı’nda, 3 ay içinde tamamlanacak vaatler arasında yer alan “Konut hesabı”yla ilgili yönetmelik taslağı, kurumların görüşüne açıldı. Düzenlemeye göre, konut hesabı uygulamasından “konut sahibi olmayan Türk vatandaşları” yararlanacak.

Devlet katkısına hak kazanılabilmesi için bankalarda “konut hesabı” açtırmak ve en az 3 yıl boyunca hesaba düzenli para yatırılması zorunlu kılınacak. 15 bin lirayı geçmemek koşuluyla hesapta biriken paranın yüzde 20’si oranında devlet katkısı alınabilecek.

Her ne kadar olumlu bir gelişme gibi görünse de bankacılık sistemini güçlendirmek adına önceden paranın ödenmesi ve 3 yıl boyunca parayı dokunulmaması şartıyla vatandaşın parası üzerinden para kazanılacak bir sistem öngörülüyor. Bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısına hak kazanma süresinin de bu yıl başında uzatılmasıyla devletin politikasının her noktada küçük yatırımcılar üzerinden rant sağlamak olduğu anlaşılıyor.