Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Almanya ‘Cemaat’ için kararını açıkladı

Reklam

Almanya, Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Gülen cemaatinin faaliyetlerinin mercek altına alınması talebini reddetti. Eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara hakkındaki iade taleplerine ise “Almanya’da olduklarına dair bilgi yok” yanıtı verildi.

‘Alman yasalarına uyduğu sürece Gülen hareketine karşı adım atılmayacak’

Deutsche Welle Türkçe‘nin haberine göre, Türkiye’nin taleplerine ilişkin açıklamada bulunan Berlin Eyalet Başbakanı ve Belediye Başkanı Michael Müller ve Baden-Wüttemberg Başbakanı Winfried Kretschmann, ‘Gülen hareketinin mercek altına alınması talebini kabul etmediklerini ve Alman Anayasası ve yasalarına uyması halinde Gülen hareketine karşı adım atılmasına yer olmadığını’ belirtti. Türkiye’nin girişimlerini “Almanya’nın iç işlerine müdahale” olarak değerlendiren siyasetçiler, ‘Türkiye’nin iç sorunlarının Almanya’ya taşınmasına izin verilmemesi gerektiğinin’ altını çizdi.

‘Almanya, kendi ölçütlerini esas alıyor’

Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü ise ‘Türkiye’nin Almanya’ya yönelttiği Gülen cemaatinin Anayasa Koruma Teşkilatı tarafından izlenmesi talebinin Almanya tarafından nasıl değerlendirildiği’ sorusuna Almanya istihbarat birimlerinin Gülen hareketini izlemediği şeklinde yanıt verdi. Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın hangi oluşumları gözlem altına alacağı konusunda Almanya’nın kendi ölçütlerini esas aldığının altını çizen sözcü, ‘bu konuda Alman hukuk düzeninin, anayasa ve yasaların çizdiği çerçevenin belirleyici olduğunu’ söyledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan başka bir Alman yetkili ise “Bizim izleme kararı almamız ancak Alman hukukunun öngördüğü önkoşulların karşılanması halinde mümkün. Eğer Gülen hareketinde olduğu gibi bu önkoşulların karşılanmadığı kanaati varsa izlenmesi söz konusu olmaz. Başka ülkeler farklı kanaate sahip olabilir” ifadelerini kullandı.

‘Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın Almanya’da olduğuna dair bilgimiz yok’

Basında çıkan “Gülen cemaatine mensup yüzlerce kişinin Almanya’ya kaçtığı” ve “Türkiye’nin bu kişilerle ilgili iade talebinde bulunduğu” bilgisi Türk ve Alman makamları tarafından doğrulanmıyor. Yetkililer sadece eski savcılar Öz ve Kara hakkında iade talebinde bulunulduğunu kaydediyor.

Eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın Almanya’ya kaçtıkları iddiası üzerine Ankara geçen yıl söz konusu savcıların yakalanarak iadesini istemiş, ancak Berlin’den “Söz konusu kişilerin Almanya’da olduklarına dair bilgimiz yok“ yanıtını almıştı.

Bu haber en son değiştirildi 18 Ağustos 2016 10:12 10:12

Reklam

Önceki Haberler

Yurtsever gazetesinin 8. sayısı çıktı: İşte 22 yıllık AKP iktidarı!

Aylık olarak yayımlanan Yurtsever gazetesinin 8. sayısı "İşte 22 yıllık AKP iktidarı" manşetiyle ve 1…

15 Mayıs 2024 09:27

ÖZEL HABER | Yandaşlara kaynak tasarruf tanımıyor: MEB eğitimleri özel otellerde!

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sürekli yapılan hizmet içi eğitimler, bugüne kadar Öğretmen Evleri’nde ve Hizmet…

15 Mayıs 2024 09:00

GÖRÜŞ | Av. Doğan Erkan: AKP yeni anayasa yapabilir mi?

AKP’nin iktidar öncesi ve ilk iktidarı dönemi siyasal/ideolojik programının asıl kaynağını göremeyen kesimler bir tarafa…

15 Mayıs 2024 08:00

RÖPORTAJ | Üniversite ve liseli gençlik iddialı: Çaresiz olmadığımızı göstermek için bir araya geliyoruz

"Laiklik başlığı gençlik adına en kritik başlıklardan biri. Çünkü laikliğin hedef alınmasının temel sebeplerinden birisi…

15 Mayıs 2024 07:25

Yeni Ülke dergisinin 29. sayısı “Devlet ve İktidar” dosya konusu ile çıktı

İki aylık fikir dergisi Yeni Ülke'nin 29. sayısı yayımlandı.

14 Mayıs 2024 22:36
Reklam