Çin ve ABD'nin Küba savaşı

Küba ve ABD arasında son günlerde dünyanın gündemine oturan gelişmelere ne tepki vereceği merakla beklenen Çin’den ilk açıklamalar geldi.

Çin ve ABD'nin Küba savaşı

Küba ve ABD arasında son günlerde dünyanın gündemine oturan gelişmelere ne tepki vereceği merakla beklenen Çin’den ilk açıklama geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Küba ve ABD arasındaki sorunların çözülmesini “iyi bir şey” olarak nitelerken Çin-Küba ilişkilerinin gelişmeye devam edeceğini, bu ilişkilerin 3. kişileri etkilemeyeceğini ve 3. kişilerden etkilenmeyeceğini vurguladı.

Çin-Küba ilişkileri 2013 yılında Xi Jinping’in seçilmesiyle birlikte büyük ölçüde güçlenmişti. 2013 yılında Çin ile Latin Amerika arasındaki ticaret 261.6 milyar dolar iken, Çin Havana Büyükelçiliği’nin verdiği rakamlara göre Çin’in Küba ile sadece 2015’in ilk çeyreğinde yaptığı ticaret 1.6 milyar doları bulmuştu.

Xi 2014 yılında Küba’ya yaptığı ziyarette sanayi, tarım, finans, telekomünikasyon, petrol ve enerji alanlarında 29 anlaşmaya imza atmıştı. Xi bu ziyaretinde yaptığı basın toplantısında “iki ülke halkı arasında tarihi bir dostluk var. Uluslararası durum ne kadar değişirse değişsin, Çin’in öncelikli hedefleri arasında Küba ile olan dostluğu pekiştirmek vardır” şeklinde konuşmuştu.

Ancak son gelişmeler Küba’nın dostluğunu kiminle geliştireceği konusundaki fikirlerini etkileyebilir.

ABD’li Marriott otel şirketi ile Çinli Anbang sigorta şirketi, ABD’nin Küba’ya geçtiğimiz günlerde açılan ve Küba hükümetinin 1959’dan beri onay verdiği ilk ABD oteli olan Starwood otellerini satın alabilmek için 14 milyar doları aşan bir teklif yarışına girmiş durumda. Son teklifi 14,41 milyar dolar olarak yapan Marriott’tan sonra gözler Anbang’ın 8 Nisan’a kadar yapması beklenen teklife çevrilmiş durumda.

2010 yılında Havana’ya Çin ve Küba ortak yapımı, 117 milyon dolarlık bir otel inşa etme kararı almıştı.

İnşaat projeleri dışında Çinli telekomünikasyon devi Huawei gibi büyük şirketlerin Küba’da güçlenmeye devam edip edemeyeceği ve ABD’nin Küba piyasasına girdikten sonra yapacakları merak konusu.

Küba-ABD ilişkileri gelişirken, Çin-Küba ilişkilerinin de nereye doğru evrileceği merak konusu. Pekin her fırsatta Küba’ya yatırımda bulunmak istediğini dile getirmeye devam ediyor. Çin’in Latin Amerika’ya genel olarak duyduğu ilgi ise Çinli yetkililerin 2025 yılına kadar Latin Amerika ile olan ticaretin 500 milyar dolar, bölgeye yapılacak yatırımların ise 250 milyar dolar olarak hedeflenmesinden rahatlıkla anlaşılıyor.