Devlet Bahçeli: Türkiye Musul'dan vazgeçmez, İbadi hem kel hem fodul

MHP lideri Devlet Bahçeli Irak ile Türkiye arasında yaşanan krize ilişkin, Irak Başbakanı İbadi'yi hedef alarak, "Hem kel hem fodul" ifadesini kullandı.

Devlet Bahçeli: Türkiye Musul'dan vazgeçmez, İbadi hem kel hem fodul

MHP lideri Devlet Bahçeli Irak ile Türkiye arasında yaşanan krize ilişkin, Irak Başbakanı İbadi’yi hedef alarak, “Hem kel hem fodul” ifadesini kullandı.

Partisinin grup toplantısında konuşan Bahçeli, İbadi’nin Irak’taki Türk askerlerinin bu ülkeden ayrılması talebiyle ilgili, “Musul’u bir avuç çapulcuya bırakıp kaçan İbadi, ülkemize hadsizce pozisyon hatırlatması yapmıştır. İbadi’nin yolu yol değildir” diye konuştu.

“Türkiye Musul-Kerkük sevdasından ödün vermez”

“Türkiye’ye karşı ileri geri konuşan Haydar El-İbadi operasyonun ilk saatlerinde operasyonun başlatıldığını duyurmuştur.” diyen Bahçeli, sözlerini, “İbadi altını çizerek Irak’a sadece Irak ordusunun gireceğinin altını çizmiş, ülkemize durum ve statü hatırlatması yapmıştır. Gerilim politikası öncelikle muhataplarını mahçup edecek, yüzlerini kızartacaktır. Musul’u birtakım çapulculara bırakan İbadi’nin komşuluk hukukuna hizmet etmediği açıktır. Bunlar hem kel, hem foduldur” diyerek sürdürdü.

Bahçeli, “Türkiye bu şuura sahip olduğu müddetçe Şam’daki gelişmeleri izleyecek, Musul-Kerkük sevdasından ödün vermeyecektir.” dedi.

Başkanlık tartışması

Başkanlık sistemiyle ilgili “fiili durum hukuki boyut kazansın” sözleriyle AKP’ye destek olmakla eleştirilen Bahçeli, grup toplantısında bu sözlerine de ‘açıklık’ getirdi.

“Sayın Cumhurbaşkanı fiili başkanlık yapmaktadır ve bu durum anayasaya aykırıdır” diyen Bahçeli, Ya Cumhurbaşkanı bu fiili durumu uygulamaktan vazgeçsin, ya da bu fiili durumu uygulayacak hukuki sistem işletilmelidir” diye konuştu.

“Leb demeden leblebiyi anlayan ileri zekalılar demediğini bırakmamıştır. İtham ve itiraf oklarını pervasızca fırlatmışlardır.” diyen Bahçeli, “Biz ne dediğimizin bilincindeyiz, dedim ki “Türkiye’de fiili bir durum var, bu çözülmeli. Ülke yasa ve anayasaya uygun değildir suç işlenmektedir. Ya cumhurbaşkanı fiili başkanlık uygulamasından vazgeçsin ya da fiili durumun hukuki boyut kazanabilmesinin yol ve yöntem kazanmasıdır” bunu anlamayan varsa yeni baştan alfabeyi öğretir gibi anlatmaya varım. Diğer yandan “AKP’nin başkanlık sistemiyle ilgili inadı sürecekse o zaman karşımıza iki seçenek çıkacaktır” yorumunu yaptım. Anayasa hazırlığı varsa TBMM’ye getirmelidir. Sanıyorum bu ifadelerin anlaşılmayan bir yönü yoktur. “Bu anayasa değişiklik teklifi genel kurulda ya 367 sınırını aşarak kanunlaşacak ya da 337 eşiğinde kalarak referandumda sunulacaktır” dedim.” ifadelerini kullandı.

AKP’ye referandum desteği, CHP’ye tepki

Bahçeli, başkanlık sisteminin referanduma götürülmesi isteği durumunda destekten kaçınmayacaklarının sinyalini vererek, “Biz millete gitmekten korkmayız, millet ne derse gereğini yaparız.” dedi.

MHP lideri, partisini AKP’ye stepne olmakla eleştiren CHP’yi de “Adında halk olan halkın partisi olan CHP niye celalleniyor. PKK ile fiskos yaparken PKK’nın sim kartı olunca bir şey olmuyor da biz bir siyasi teklifle gelince mi kıyamet kopuyor.” diyerek hedef aldı.