Economist: Erdoğan daha açık ve kibirli oldu

Economist dergisinin bu haftaki sayısında Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki gerginlik ve açmaza giren göçmen anlaşmasına detaylı bir yazıyla geniş yer veriliyor.

Economist: Erdoğan daha açık ve kibirli oldu

Economist dergisinin bu haftaki sayısında Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki gerginlik ve açmaza giren göçmen anlaşmasına detaylı bir yazıyla geniş yer veriliyor.

Türkiye ve AB arasında yapılan anlaşmanın uygulamaya girmesinin ardından Avrupa’ya ulaşan göçmen sayısının düştüğü ancak anlaşmanın daha bulanık hale geldiği belirtilen yazıda öne çıkan başlıklar şöyle:

“Erdoğan daha açık ve kibirli oldu”

Anlaşmanın uygulamaya girmesinin ardından Avrupa’ya ulaşan göçmen sayısı düştü. Ancak anlaşma giderek daha da bulanık bir hale bürünüyor. Anlaşma Avrupa Birliği’nin itibarını ve Türkiye ile ilişkilerini sarsma riskini taşıyor.

Mart ayında anlaşmanın yapılmasından bu yana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eskisinden daha da açık ve kibirli bir şekilde otoriterleşti. Sanki karşılığında bir yaptırıma maruz kalmadan AB normlarının üzerinden geçebileceğini göstermek ister gibiydi.

“Yılın ilk 4 ayında 900’e yakın gazeteci işini kaybetti”

Erdoğan’ın medya üzerindeki basıkısı da hissedilir biçimde artmış durumda. Mayıs ayında çıkan bir rapora göre sadece yılın ilk 4 ayında 900’e yakın gazeteci işini kaybetti, 33’ü ise gözaltına alındı.

Erdoğan’ın 2014’te Cumhurbaşkanlığı görevine gelmesinden bu yana savcılar 1800’den fazla ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ davası açmış durumda. Erdoğan’ın kolu Türkiye sınırları dışına da uzanıyor. Nisan ayında Alman yasalarındaki açıkları fırsat bilerek yabancı bir devlet liderine hakaretten komedyen Jan Böhmermann’ın yargılanması sürecini başlattı.

Vize muafiyeti

Türkiye’nin hâlâ AB’nin öne sürdüğü 72 koşuldan 7’sini yerine getirmesi gerekiyor. Bu şartların bazıları biyometrik pasaportlar, yolsuzlukla mücadele, iade taleplerinde işbirliğinin artırılması. Ama en çok tartışılan şart, gazetecileri, akademisyenleri ve siyasileri hedef almak için kullanılan terörle mücadele yasasının kapsamının daraltılması.

Brüksel merkezli Carnegie Europe araştırma kuruluşundan AB’nin eski Türkiye Büyükelçisi Marc Pierini, hatanın başta yapıldığını ve vize muafiyeti, göç sorunu ve üyelik süreci gibi birbirinden çok farklı konuların aynı anlaşma metnine konduğunu söylüyor.

Türkiye uzun yıllardır vize muafiyetini kovalıyor. Bunun için de göç krizinde Avrupa’nın kirli işlerini yapmayı göze alıyor. Ancak bu anlaşma aynı zamanda Erdoğan’ın eline de koz veriyor: Eğer vize muafiyeti tanınmazsa, mültecilerin yeniden Avrupa’ya akınının önünü açabilir.

Sadece birkaç bin mülteci yola çıksa kaos yeniden başlar. Mart ayından bu yana Yunanistan’da sıkışıp kalan 50 bin mülteci Atina’ya büyük zorluklar yaşatıyor.

“AB üyeliği eskisi kadar çekici değil”

AB’ye üyelik perspektifi 2000’li yılların ortalarında olduğu kadar cazip bir vaat değil. Her 10 Türkten 7’si ülkenin hiçbir zaman AB üyesi olmayacağını düşünüyor.

En kötüsüyse AB anlaşmayı ayakta tutabilmek adına kendi standartlarını aşağı çekiyor.

Eğer Türkiye terörle mücadele yasalarında makyaj vari küçük düzenlemer yaptıktan sonra vize muafiyeti verilirse AB’nin konumu daha da zayıflayacak.