Eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, görevi neden erken bıraktığını açıkladı

Emekli Orgeneral Işık Koşaner, 2011 yılında kuvvet komutanları ile birlikte Genelkurmay Başkanlığı’ndan istifa etmesinin ardından ilk kez konuştu. Darbe Komisyonu’na açıklamalarda bulunan Koşaner, “Balyoz ve Ergenekon’da yargılananları Yüksek Askeri Şûra’da (YAŞ) ordudan bana attıracaklardı, bu mümkün değildi. Yaptığım zaman ben de bu suça ortak olurdum” dedi. Koşaner, kendi görev döneminde ‘FETÖ’nün ordu içerisindeki faaliyetlerinden haberdar... View Article

Eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, görevi neden erken bıraktığını açıkladı

Emekli Orgeneral Işık Koşaner, 2011 yılında kuvvet komutanları ile birlikte Genelkurmay Başkanlığı’ndan istifa etmesinin ardından ilk kez konuştu. Darbe Komisyonu’na açıklamalarda bulunan Koşaner, “Balyoz ve Ergenekon’da yargılananları Yüksek Askeri Şûra’da (YAŞ) ordudan bana attıracaklardı, bu mümkün değildi. Yaptığım zaman ben de bu suça ortak olurdum” dedi.

Koşaner, kendi görev döneminde ‘FETÖ’nün ordu içerisindeki faaliyetlerinden haberdar olduklarını ve bunlardan endişe duyduklarını ifade etti. Koşaner, o dönem devam eden Ergenekon ve Balyoz davalarını hatırlatarak neden istifa ettiğini ise şöyle açıkladı:

“TSK’dan büyük bir kitle hapisteydi. Savcı ve hakimler bir şey yapmıyordu. Rastgele toplu tutuklamalar vardı ve bunlarla TSK’ya mesaj veriliyordu. Mesaj, aşağılamak ve kendi kadrolarına yer açmaktı. Biz askeriz, biz emir verdiğimiz zaman o asker ölüme gider. Biz de personelin hakkını ölümüne savunduk. Yüksek Askeri Şura’da bu askerlerin hepsini bana attıracaklardı, bu mümkün değildi. Yaptığım zaman ben de bu suça ortak olurdum.”

“15 Temmuz aklımızdan geçmezdi”

Koşaner yaptığı kısa açılış konuşmasında, kendi görev döneminde ‘FETÖ’nün ordu içerisindeki faaliyetlerinden haberdar olduklarını ve bunlardan endişe duyduklarını ifade etti. Işık Koşaner, “Bu olayların nihai bir amacı olduğunu biliyorduk, bunlardan şüphemiz yoktu. Ancak endişelerimiz 15 Temmuz gibi bir olay olacak gibi değildi. Böyle bir olay olacağını aklımızdan geçirmezdik” dedi.

“O davalardaki amaç kendilerine yer açmaktı”

Ordu’daki Fethullahçı yapılanma  konusunda açıklama yapan Koşaner, “Yetkili makamlara gelmesi sahte bilgi ve belgelerle açılan davalar sayesinde TSK’nın önemli kadrolarının tasfiyesiyle mümkün oldu” diyerek, Ergenekon, Balyoz, Andıç ve askeri casusluk davalarını işaret etti.

“Bu davaların tek bir amacı vardı” diyen eski Genelkurmay Başkanı, “TSK’nın itibarını sarsmak ve istedikleri personeli uzaklaştırmak ve kendilerine yer açmak” diye konuştu.

Hükümetten bu davalarda yargılanan subayların tutuksuz olmasını istediklerini vurgulayan Koşaner, “Bundan yeteri kadar başarılı olamadık” diyerek, ‘FETÖ’nün başarıyla TSK’ya sızdırdığı personelin yükselişinin engellenemediğini’ söyledi, “Maalesef bunda da başarılı oldu” ifadelerini kullandı.

“İsteyen asker gider namazını kılar”

Komisyon Başkanı Reşat Petek’in YAŞ kararlarında irticai faaliyetlerden dolayı ordudan atılan askerleri ve ordunun dindar askerlere bakışı yönündeki sorusuna Koşaner “Harp Okulu’nun bahçesinde bizim camimiz var. İsteyen asker gider namazını kılar. Askerlerin namazına orucuna karışan oldu mu, iftarları zamanında hazırlanmadı mı? Bizim bilgimiz dahilinde böyle bir şey olmaz. Şehidin ailesi başörtülü diye cenazeye alınmadı dediler. Asker silah mı çekmiş de almamış. Burada çok sayıda erkek var. Askerdeyken hiç böyle bir baskıya uğrayan oldu mu?” sözleriyle yanıt verdi.

Komisyonda bunun üzerine AKP ve CHP’li milletvekilleri arasında tartışmalar yaşandı. CHP’li vekiller ordunun bu şekilde yıpratılmaması gerektiğini söyledi.

“İstifa herkesin şahsi kararıydı”

Koşaner, kendisiyle birlikte kuvvet komutanlarının istifa ettiği ancak sadece Jandarma Genel Komutanı olan Necdet Özel’in istifa etmediği ve o dönemde Özel’in, “Beni nöbetçi bıraktılar” dediği yönünde dedikoduların sorulması üzerine, “Ben istifa ederken kimseye telkinim olmadı. Herkesin şahsi kararıydı” dedi.

“Askere karışmayın yeter”

Silahlı kuvvetlerin kışla dışında istihbarat toplama görevi, teşkilatı olmadığını, böyle bir ihtiyacının da olmadığını söyleyen Koşaner, bundan sonra böyle bir darbenin olmaması için ne yapılması gerektiği şeklindeki bir soruya da şu yanıtı verdi:

“Bırakın asker kendi kendini korusun, ona yardımcı olun, kararlarına müdahale etmeyin yeter. Görev gereği yabancı birçok ülkenin genelkurmay başkanıyla görüştüm. Herkes bizi Yüksek Askeri Şura sistemimize hayran. Ordu kendi kendine sahip çıkarsa yeter. Darbe taraftarı değiliz. Geçmişte olanların hesabını bize sormayın.”
YAŞ’da terfi ettirilenlerin ‘FETÖ’cü olduğunu kimsenin bilmediğini söyleyen Koşaner, “Kendilerini çok iyi sakladılar, maalesef bu bizim ayıbımız ama oldu” dedi.