Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun “güven sarsıcı davranışlarda bulunduğu” gerekçesiyle eşini döven kocayı haklı gören ve kadının kendisini döven eşine 10 bin TL tazminat ödemesine ilişkin kararının gerekçesinde tartışma yaratacak ifadeler yer aldı.
Karara karşı çıkan bazı Yargıtay üyeleri ise karşı oy yazılarında Genel Kurul kararıyla benzer davalarda kadına şiddet uygulayanların tazminat almalarını sağlayacağı uyarısında bulunarak kararın “Şiddete sıfır toleransın geçerli olduğu devlet ve hukuk düzeninde fiziksel şiddet uygulayan eşe manevi tazminat verilmesi sonucunu doğurduğuna” dikkat çekti.
Facebook paylaşımları
Cumhuriyet’in haberine göre, Kocaeli’de 5 yıllık evli V.Y, eşinin kızlık soyadıyla Facebook’ta hesap açtığını ve başka bir erkekle samimi pozlarını paylaştığını gördü. V.Y. boşanma davası açtığı karısından bu durum nedeniyle de 100 bin TL tazminat istedi. Davalı kadın İ.Y. ise eşinin kendisine şiddet uyguladığını ve mahkemenin de bu nedenle eşini mahkum ettiğini belirterek tazminat talebinin reddine karar verilmesini istedi.
Kocaeli 2. Aile Mahkemesi, tarafların boşanmasına karar verirken davalı kadını da kocasına 10 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum etti. Ancak Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, kararın tazminata ilişkin kısmını bozdu. Bozma üzerine dosyayı yeniden görüşen Kocaeli 2. Aile Mahkemesi, ilk kararında direnince dosya nihai kararı vermesi için Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na geldi. Kurul, geçen Şubat ayında yerel mahkeme kararını
onadı.
Güven sarsıcı davranış…
Genel Kurul’un gerekçeli kararında kadının güven sarsıcı davranışlarda bulunduğu belirtilerek erkeğin, duymuş olduğu hiddet ve şiddetli elemin etkisi altında eşine “basit tıbbi müdahale ile giderilebilir nitelikte” fiziksel şiddet uyguladığını belirtti. Bu cezaya ilişkin ceza mahkemesince verilen kararda erkeğin cezasında “haksız tahrik hükmü” uygulanmak suretiyle indirime gidildiğine dikkat çekilen kararda “Hiçbir eylem şiddete gerekçe olmayacağı gibi, hukuk düzeni de şiddeti korumayacağı, ne var ki tazminat davalarında kusur durumunun göz önüne alınacağı” anlatıldı.
Kararda şöyle denildi: “Davalı kadının birden fazla güven sarsıcı davranışları, bunu öğrenen davacı erkekte şiddetli elem ve hiddet oluşturmuştur. Bu duygular içerisinde bulunan ve öncesinde de eşine karşı fiziksel şiddet uyguladığı kanıtlanamayan erkek sadece bu olay sebebiyle eşine basit nitelikte fiziksel şiddet uygulamıştır. Bu sebeple boşanmaya neden olaylarda her iki tarafın da kusuru olmakla birlikte kadın, erkeğe nazaran daha ağır kusurludur. Davalı kadının belirlenen kusurlu davranışı davacı erkeğin kişilik haklarına saldırı niteliğindedir. Bu sebeple erkek yararına manevi tazminata hükmedilmesi gerekmektedir.”
Karşı oyda isyan
Bu karara karşı çıkan Yargıtay üyelerinin karşı oy yazılarında ise “Şiddete sıfır toleransın geçerli olduğu Devlet ve Hukuk düzeninde fiziksel şiddet uygulayan eşe manevi tazminat verilmesi sonucunu doğuran ve benzer davalarda fiziksel şiddet uygulayanların tazminat almalarını sağlayan bir görüşe katılmamız mümkün değildir” denildi.
Bu haber en son değiştirildi 3 Haziran 2016 13:27 13:27
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın nükleer olmayan hipersonik ekipmanlarla donatılmış bir balistik füzeyi fırlatarak, Batı'ya…
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jean-Pierre yaptığı açıklamada ne ABD'nin ne de Ukrayna'nın bölgedeki gerilimi arttırmada…
Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şikâyetiyle 11 yıl 8 ay hapis…
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eski basın danışmanı Ahmet Sever, Mustafa Varank’ın açtığı 'Ak trol' davasından…
"Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılan gazeteci Fatih Altaylı, "Olağan ve alışık…
MHP’li vekillerin altın kaçakçılığı ve kara para iddiaları siyaseti karıştırdı. Bahçeli’nin tavrı, Dubai bağlantıları ve…