Faaliyet yok ama zarar var

Hazine Müsteşarlığı'nın yeni açıkladığı rapora göre TEDAŞ, önceki yılı yaklaşık 540 milyon lira zararla kapattı.

Faaliyet yok ama zarar var

Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ), kuruluşa bağlı elektrik dağıtım şirketlerinin satılmasıyla ticari faaliyetlerini sonlandı. Ancak çalışmalarını sürdüren şirket, Hazine Müsteşarlığı’nın yeni açıkladığı rapora göre önceki yılı yaklaşık 540 milyon lira zararla kapattı. Hazine’ye bağlı Kamu Sermayeli Kuruluş ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı raporda TEDAŞ’ın zararı, “uhdesindeki tüm dağıtım şirketlerinin özel sektöre devredilmesi ve ticari bir faaliyetinin kalmamasına” bağlandı.

TEDAŞ, 2013 yılında bünyesindeki dağıtım şirketlerini özelleştirme kapsamında 12,7 milyar dolar gelirle özelleştirmişti. Özelleştime gerekçesi olarak ise elektriğin abonelere kaliteli, kesintisiz ve ucuz satışı olarak duyurulmuştu. Ancak özelleştirmelerden bugüne sürekli artan elektrik kesintileri ve zamlarla durumun pek de öyle olmadığı anlaşılıyor.

Özelleştirme sırasında yaşanılan yolsuzluklar da o dönemde ortaya çıkmıştı. Meram EDAŞ’ta devir sırasında 75 milyon liranın kaybolduğu belgelenmişti. Şimdi de faaliyet olmadan zarar açıklanması geçmiş dönemde yapılan yolsuzlukların bir sonucu mu sorusunu akıllara getiriyor.