FARC ve Kolombiya Hükümeti arasında barış görüşmeleri

Küba’nın başkenti Havana’da Kolombiya Hükümeti ile (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) FARC arasında 2012 yılında başlayan ‘barış süreci’, 2016 yılının ilk ayında önemli gelişmeler ile devam ediyor.

FARC ve Kolombiya Hükümeti arasında barış görüşmeleri

Küba’nın başkenti Havana’da Kolombiya Hükümeti ile (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) FARC arasında 2012 yılında başlayan ‘barış süreci’, 2016 yılının ilk ayında önemli gelişmeler ile devam ediyor. İki taraf da barış sürecinin 23 Mart’ta ‘başarıyla’ sonuçlandırılmasını planlıyor.

18 Ocak – FARC ve Kolombiya Hükümeti, Raul Castro aracılığıyla Havana’da görüştü

Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ve Kolombiya Hükümeti’nin temsilcileri ile barış sürecini görüşmek üzere Havana’da buluştu.

Havana’da yapılan görüşmeye Kolombiya Hükümeti’ni temsilen barış görüşmelerini yürüten Humberto de la Calle, Kolombiya Dışişleri Bakanı Maria Angela Holguin ve Barış Süreci Komisyon Üyesi Sergio Jaramillo, FARC’ı temsilen ise Ivan Marquez, Pastor Alape ve Carlos Antonio Lozada katıldı.

Hem Kolombiya Hükümeti hem de FARC, gecikme olmadan barış sürecinin sonuçlanması ve silahların bırakılmasının iki tarafın da çıkarına olduğunu belirtirken, Küba Devlet Başkanı Raul Castro’ya barış sürecine olan desteklerinden dolayı teşekkür etti.

19 Ocak – Avrupa Birliği’nden barış görüşmelerine katılma sinyali

İrlanda eski Dışişleri Bakanı ve Kuzey İrlanda barış sürecini yürüten Eamon Gilmore, Kolombiya’da barış sürecinin durumu ve sürecin fonlandırılmasıyla ilgili Avrupa Birliği özel elçisi olarak Kolombiya’ya gitti.

Avrupa Birliği’nin Kolombiya’daki temsilcisi Ana Paula Zacarias, “Kolombiya’da barış, Avrupa Birliği için önceliktir ve Avrupa Birliği bütün Kolombiya halkına yararlı olacak bir barış sürecini desteklemek için hazırdır.” dedi.

Öte yandan Gilmore, Kolombiya Savunma Bakanı Luis Carlos Villegas ve milletvekilleri ile de görüştü. Eamon Gilmore’un Kolombiya’ya gelmeden önce Küba’da FARC ve Kolombiya Hükümeti’nin Raul Castro ile görüştüğü toplantıya katıldığı ve iki tarafa da sürecin detaylarını sorduğu belirtildi.

19 Ocak – FARC ve Kolombiya Hükümeti’nden iki taraflı ateşkes antlaşması

FARC ve Kolombiya Hükümeti gelecek haftalarda imzalanması beklenen, iki taraflı ateşkes antlaşması konusunda uzlaştıklarını duyurdu.

Kolombiya Hükümeti adına barış sürecini yürüten Humberto de la Calle bu antlaşmanın oldukça önemli ve tarihsel bir adım olduğunu belirtti. FARC adına barış görüşmelerini yürüten Ivan Marquez ise Calle’nin sözlerine katıldığını ve barış sürecinin artık kesin bir sürece giriş yaptığını söyledi.

FARC ve Kolombiya Hükümeti arasında yapılan iki taraflı ateşkes antlaşmasına göre Birleşmiş Milletler ile Latin Amerika ve Karayip Devletler Topluluğu’ndan (CELAC) silahsız temsilcilerin, barış sürecini gözlemlemek ve uygulamak üzere üçüncü taraf olarak katılması isteniyor.

Bu antlaşma 2012’den beri devam eden sürecin kilit noktası olarak görülüyor ve 23 Mart 2016’da da sürecin tamamlanması planlanıyor.

21 Ocak 2016 – 17 FARC gerillası serbest bırakıldı

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında 30 FARC gerillasından, Kolombiya Hükümeti resmi olarak özür dilemiş ve barış sürecinin bir parçası olarak serbest bırakılacaklarını belirtmişti.

Perşembe günü özür dilenen 30 FARC gerillasından, 10’u La Picota hapishanesinden, 7 kadın ise Kolombiya’nın başkenti Bogota’da bulunan El Buen Pastor hapishanesinden tahliye edildi.

Serbest bırakılan dört FARC gerillasının Küba’nın başkenti Havana’da yürütülen barış görüşmelerine katılacağı belirtiliyor. Tutuklu diğer FARC gerillalarının ise Ocak ayı sonunda serbest bırakılması düşünülüyor.

21 Ocak 2016 – FARC: Paramiliter güçler durdurulmadan barış sağlanamaz

Perşembe günü yaptığı açıklama ile FARC, paramiliter güçlerin, noktalanmak üzere olan barış süreci önünde çok büyük bir engel olduğunu belirtirken, bu güçlerin faaliyetlerinin git gide arttığını duyurdu.

FARC adına açıklama yapan Pablo Catatumbo, kalıcı bir barış için paramiliter güçlerin bitirilmesi gerektiğini ve garanti verilmediği takdirde silahlı bir gerilla hareketinin ‘legal’ bir siyasi harekete dönüşmesinin olanaksız olduğunu belirtti.

Kolombiyalı senatör İvan Cepeda ise FARC’ın endişelerini paylaştıklarını, paramiliter güçlerin sonlandırılması için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini duyurdu.

22 Ocak 2016 – UNASUR, barış sürecini desteklediğini duyurdu

12 Güney Amerika ülkesinden oluşan Güney Amerika Uluslar Topluluğu (UNASUR), FARC ve Kolombiya Devleti’nin yürüttüğü barış sürecini desteklediklerini duyurdu.

UNASUR Genel Sekreteri yaptığı açıklama ile Kolombiya’da barış sürecinin daha önce hiç bu kadar ilerlemediğini ve UNASUR olarak sürece katkı koymak istediklerini belirtti.