Kredi ve kredi kartı borçları 70 milyar lirayı aştı

Türkiye'de kredi ve kredi kartları nedeniyle toplam borç 70 milyarı aştı. Bu miktara henüz takip konusu olmayan borçlar dahil değil.

Kredi ve kredi kartı borçları 70 milyar lirayı aştı

Bankalardaki tahsili gecikmiş alacaklar 2015 sonunda 47 milyar liraya ulaştı. Varlık yönetim şirketlerince tahsil edilemeyen miktar ise 23,2 milyar lira oldu. Böylece Türkiye’de kredi ve kredi kartları nedeniyle toplam borç 70 milyarı aştı. Bu miktara henüz takip konusu olmayan borçlar dahil değil.

Bir rapora göre 25 milyona yakın kişinin kredi ya da kredi kartı borcu bulunuyor. Bunların 2 milyon 670 bini borcunu ödeyemediği için icra takibinde. Varlık yönetim şirketleri tarafından alınan ancak henüz tahsil edilemeyen toplam borç miktarı ise 23,2 milyar lira.

Bankalardaki toplam tahsili gecikmiş alacakların bu yıl 47 milyar liraya çıktığı belirtilirken geçen yıl bankaların tahsili gecikmiş alacaklarında 13 milyar liralık artış oldu. Bu, krizden bu yana en yüksek artışa denk geliyor.

Bankaların gerçekleştirdiği tahsili gecikmiş alacak satışının içinde bireysel alacakların payının yüksek olduğu görülürken borçların yüzde 95’i parası olmadığı için borcunu ödeyemeyen insanlardan oluşuyor. Aldığı krediyi ödeyemeyen 2 milyon kişinin varlık yönetim şirketlerine, 2 milyon kişinin de bankalara borcu var. Bu aileleri ile birlikte nüfusun en az beşte birinin borçlu olduğu anlamına geliyor.