ANALİZ I Ne yalan söyleyeceklerini şaşırdılar: Bu sefer de Esad - IŞİD bağlantısı!

İngiltere merkezli Sky News Türkiye muhabiri Steward Remzi, IŞİD'den ayrılanların elde ettiği ve Suriye yönetimi ile terör örgütü IŞİD arasında işbirliği olduğunu kanıtlayan(!) belgelere ulaşıldığını iddia etti.

ANALİZ I Ne yalan söyleyeceklerini şaşırdılar: Bu sefer de Esad - IŞİD bağlantısı!

İngiltere merkezli Sky News Türkiye muhabiri Steward Remzi, IŞİD’den ayrılanların elde ettiği ve Suriye yönetimi ile terör örgütü IŞİD arasında işbirliği olduğunu kanıtlayan(!) belgelere ulaşıldığını iddia etti.

İddiaya göre belgelerde, IŞİD’in Suriye Hükümeti’nden zirai ürün karşılığında petrol aldığı, bazı bölgelerdeki güçlerini azaltarak o bölgelerin Suriye Ordusu tarafından ele geçirilmesini kolaylaştırdığı yer alıyor.

Bilineni keşfetmiş!

IŞİD’in Palmira’dan çekilerek bölgeyi Suriye Hükümeti’ne teslim etmesinin de en önemli olaylardan biri olduğunu öne süren Remzi, iddiasının güçlenmesi amacıyla batılı ülkelerde meydana gelen saldırıları da ilişkilendirmeyi unutmamış. Bu saldırılarla ilgili bilgiler içerdiğini öne sürdüğü belgelerde, IŞİD’in yabancı militanlarını Batılı ülkelerde eylem yapmak için bu ülkelerin bildiğinden çok daha önce eğittiğini söylüyor.

Ancak, bir çok kaynak, çok önceleri, başta cihatçı terör örgütü IŞİD’in lideri Bagdadi olmak üzere, çok sayıda cihatçı teröristin Suriye’deki savaş başlamadan önce ABD ve batılı ülkeler ile birlikte Suudi Arabistan, Pakistan ve Türkiye gizli servislerince eğitildiğini ortaya koymuştu.

Bunun yanı sıra Palmira’da Suriye Ordusu ve Suriye Ulusal Savunma Güçleri, cihatçı terör örgütüyle günler süren çatışmalar sonrası  kenti özgürleştirmişti.

“Güvenilir” kaynak!

Remzi’nin haber kaynağı ise oldukça ilginç. Haberde bu kişilerin Rakka’da Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) saflarında savaşan, fakat IŞİD’in bölgeyi ele geçirmesinden sonra kendilerini pasifize edip varlıklarını Türkiye sınırlarına yakın yerlerde sürdüren IŞİD militanları olduğu belirtiliyor. IŞİD, Rakka’yı 2014 Ocak ayında işgal ederek “başkent” ilan etmiş olduğunu da hatırlatmak gerekiyor.

Söz konusu kaynakların ilettiği belgelerin ise bu kadar süre sonra ve bu kadar badire atlattıktan sonra matbaadan yeni çıkmış halde olması ise bir diğer dikkat çekici nokta.

ışid rakka belge

Matbaadan yeni çıkmış IŞİD belgeleri!

IŞİD tarafından Kilis’e atılan ve 20 kişinin ölümüne neden olan havan mermileri konusunda AKP iktidarının ipe un sermesiyle birlikte, Ahmet Davutoğlu ve diğer yetkili ağızlarca yapılan “Suriye’de güvenli bölge” ve “kara gücü göndererek müdahale” açıklamaları da böylesi girişimlerin meşruiyetini arttırmak üzere atılacak adımları işaret ediyor.

Davutoğlu’nun “kara gücü göndeririz” açıklaması ve IŞİD belgeleri!

Öte yandan Suriye Hükümet güçlerinin uluslararası kamuoyunda gerek askeri, gerekse diplomatik alanda artan meşruiyeti düşünüldüğünde AKP iktidarı ile birlikte Suudi Arabistan, Katar ve diğer ABD ve batı destekli ülkelerin bu tabloyu bozmak üzere müdahale şansı arayışı da sürüyor.

Bütün bunlarla birlikte söz konusu “haberin” Rusya ve Suriye hükümetlerinin binlerce cihatçının Türkiye sınırından Suriye’ye giriş yapmaya devam ettiğini açıklamalarıyla birlikte yayınlanması da ayrıca dikkat çekici.

Bütün bu “haberler” ve iddialar ise emperyalizmin gerek Suriye’ye müdahalesi, gerekse 1990’lı yıllarla başlayan Irak işgali sırasında dünya basınının yayın politikası olan iliştirilmiş gazeteciliğin sürdüğünü ve AKP yandaşı gazeteciliğin marifetlerini gözler önüne seriyor.