Necdet Özel Genelkurmay'da FETÖ'cü soruşturmalarını anlattı

Necdet Özel, Genelkurmay'da FETÖ'cüleri nasıl soruşturduklarını anlattı.

Necdet Özel Genelkurmay'da FETÖ'cü soruşturmalarını anlattı

Genelkurmay eski Başkanı Necdet Özel, darbe girişiminin en çok konuşulan isimlerinden olan Askeri Yargıtay Üyesi Albay Muharrem Köse’nin Fethullah Gülen cemaati üyesi olduğu söylentileri üzerine Köse’yi çağırıp sorduğunu, “hayır” yanıtı alınca da Köse’nin görevine devam ettiğini anlattı.

Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesinde Başbakan Binali Yıldırım’ın Özel Kalemi tarafından aranarak, “Başbakan Yıldırım’ın ricası üzerine televizyonda konuşmasının talep edildiğini” söyledi. Özel, Başbakan’dan gelen bu talep üzerine o gün iki haber kanalına canlı yayında konuşuyor ve ortamın sakinleşmesine katkıda bulunuyor. Necdet Özel, “Keşke bu olay yaşanmasaydı da biz de devreye girmeseydik” diyor.

Özel, darbe girişimi sonrası tutuklanan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın yaveri, kendisinin de eski yaveri olan Yarbay Levent Türkkan hakkında suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Türkkan, savcılık ifadesinde Özel Paşa’yı dinlediğini itiraf etmişti.

Özel, “Paralelci misin?” diye sormuş

Özel, darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklanan Askeri Yargıtay Üyesi Albay Muharrem Köse’yle arasında geçen bir diyaloğu da anlattı. İkinci Başkan, Necdet Paşa’ya, adli müşavir olarak Muharrem Köse’yi önerir. Necdet Özel, müşavirlikten daha üst bir görev olan Askeri Yargıtay üyeliğinden müşavirliğe atanmanın doğru olup olmayacağını sorar. Köse’nin Askeri Yargıtay üyeliğini bırakıp adli müşavirlik görevini üstlenmeye hazır ve istekli olduğu yanıtını alır ve atama yapılır. Ancak, bir sure sonra Köse’nin, FETÖ’cü olduğu iddiaları yayılır. Necdet Paşa, Köse’yi çağırıp sorar, “Senin hakkında paralelci olduğuna dair iddialar var. Var mı ilişkin, ne diyorsun?” Köse, “Hayır komutanım” yanıtını verir.

“Hayır komutanım” cevabına inanmış

Necdet Özel’in açıklamalarını Hürriyet’teki köşesinde yayımlayan Fikret Bila’nın yazısı şöyle:

“FETÖ ile bağlantılı olduğu iddiasıyla tutuklanan ve üzerinde en çok konuşulan isimlerden biri de Genelkurmay Adli Müşaviri olarak görev yapan Albay Muharrem Köse oldu. Peki Muharrem Köse nasıl Genelkurmay Adli Müşaviri oldu? Bu konuda yaptığım araştırmaya göre Köse’nin atanmasına ilişkin süreç şöyle gelişti: Necdet Özel Paşa, 2011 yılında Genelkurmay Başkanlığı görevini aldığında, Genelkurmay Adil Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu tutukluydu. Yerine bakan albay da bir süre sonra emekli oldu. Genelkurmay Adli Müşavirliği böylece boş kaldı. Necdet Paşa o zaman, Genelkurmay İkinci Başkanı’ndan Genelkurmay’a bir adli müşavir bulunmasını istedi. İkinci Başkan, hukukçu subaylar arasında araştırma yaptırır. Askeri Yargıtay Üyesi Albay Muharrem Köse’nin adli müşavirlik için uygun olduğu kanaatine varır. Bu tercihin nedenlerinden biri Köse’nin alanında doktora yapmış bir uzman hukukçu olmasıdır. İkinci Başkan, Necdet Paşa’ya, adli müşavir olarak Muharrem Köse’yi önerir. Necdet Paşa, müşavirlikten daha üst bir görev olan Askeri Yargıtay üyeliğinden müşavirliğe atanmanın doğru olup olmayacağını sorar. Köse’nin Askeri Yargıtay üyeliğini bırakıp adli müşavirlik görevini üstlenmeye hazır ve istekli olduğu yanıtını alır ve atama yapılır. Ancak, bir süre sonra Köse’nin, FETÖ’cü olduğu iddiaları yayılır. Necdet Paşa, Köse’yi çağırıp sorar, “Senin hakkında paralelci olduğuna dair iddialar var. Var mı ilişkin, ne diyorsun?” Köse, “Hayır komutanım” yanıtını verir. Necdet Paşa, Milli Savunma Bakanlığı’na yazı yazarak hakkında soruşturma isteyeceğini, kendisinin bakanlığa başvurmasının yerinde olacağını söyler. Özel Paşa, Bakanlığa yazı yazarak Köse hakkında soruşturma ister. Bunun üzerine Milli Savunma Bakanılığı, bir müfettiş görevlendirir ve inceleme yaptırır. İnceleme sonunda gelen rapor temizdir. Köse görevine böylece devam eder.”