Nükleer Güvenlik Zirvesi KDHC'ye tehditlerle sona erdi

Dünyanın en büyük nükleer gücü olan Rusya'nın Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılmadığı zirvenin en önemli sonucu emperyalizmin KDHC'ye tehditlerini arttırması oldu.

Nükleer Güvenlik Zirvesi KDHC'ye tehditlerle sona erdi

ABD Başkanı Barack Obama’nın ev sahipliğinde 31 Mart-1 Nisan tarihlerinde Washington Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen 4. Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu 52 devlet ve hükümet başkanının yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Polis Teşkilatı (INTERPOL) ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) temsilcileri katıldı.

Dünyanın en büyük nükleer gücü olan Rusya’nın Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılmadığı zirvenin en önemli sonucu emperyalizmin Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne (KDHC) tehditlerini arttırması oldu.

2 günlük zirvede yapılan toplantılar

Zirvenin ilk gününde 31 Mart Perşembe akşamı Obama, zirveye iştirak eden devlet liderlerini Beyaz Saray’daki akşam yemeğinde ağırladı.

Zirvenin ikinci günü ise “Nükleer Güvenliğin Pekiştirilmesinde Ulusal Eylemler” oturumuyla başladı. Obama, başkanlık ettiği açılış oturumunda, atılan “somut” adımlarla dünyada nükleer terörizm riskinin azaltıldığını dile getirdi.

Obama, aynı saatlerde, zirve kapsamında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daimi üyeleri ile Almanya’dan oluşan (P5+1) ülkelerin liderleriyle, İran’la varılan nükleer anlaşmayı da görüştü.

Öğleden sonraki son oturumda yaptığı konuşmada Obama, terör örgütü IŞİD ve köktendinci gruplarla ilgili endişelerini dile getirdi ve teröre karşı verilecek mücadelede ülkeler arasındaki işbirliğinin önemine vurgu yaptı.

ABD, Japonya ve Güney Kore’den KDHC’ye tehditler

ABD Başkanı Barack Obama, Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe yaptıkları görüşmede, yakın zamandaki nükleer silah ve füze testlerine karşı KDHC’ye karşı baskının arttırılması kararı aldılar. 3 ülke, ortak savunma iradelerine bağlılıklarını açıklarken bir yandan da KDHC’ye karşı tehditler savurmayı sürdürdüler.

Öte yandan, Obama, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile de bir araya gelirken Mart başında BMGK tarafından kabul edilen yaptırımların uygulanması konusunda bir uzlaşı olduğu açıklandı. Ancak Çin’in bu yaptırımların ötesinde KDHC’ye karşı başkaca tedbirler alınmasına gönüllü olmadığı söyleniyor.

Xi’nin 2008’de dağılan KDHC, Çin, Rusya, ABD, Japonya ve Güney Kore arasındaki 6’lı görüşmelerin tekrar başlayarak Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılmasını önerdiği açıklandı. Çin Dışişleri Bakanlığı’nın da ABD’nin Güney Kore’ye yerleştirmeyi planladığı füze savunma sistemi de dahil olmak üzere hiç kimsenin tansiyonu yükseltecek adımlar atmaması konusunda uyarılarda bulunduğu biliniyor.

Sonuç bildirgesi

Zirvenin ardından açıklanan sonuç bildirgesinde, nükleer tehditlerin uluslararası sistem için hala en önemli tehditlerden biri olduğu ve bu tehdide karşı ortak mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı. Nükleer silahsızlanma ve nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasına işaret edilen bildiride, “Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun temel sorumluluğu ve merkezi rolünün, küresel nükleer güvenlik mimarisindeki öneminin altını çiziyoruz” ifadelerine yer verildi.