Petrol zengini Katar’da 2022 Dünya Kupası için zorla çalıştırma

Uluslararası Af Örgütü (AI), Katar'ın 2022 Dünya Kupası stadyumu inşaatında zorla işçi çalıştırdığını söyledi.

Petrol zengini Katar’da 2022 Dünya Kupası için zorla çalıştırma

Uluslararası Af Örgütü (AI), Katar’ın 2022 Dünya Kupası stadyumu inşaatında zorla işçi çalıştırdığını söyledi.

Af Örgütü, Khalifa International stadyumunda çalışan göçmen işçilerin sağlıksız koşullarda barınmaya zorlandığını, ücretlerini zamanında alamadıklarını ve pasaportlarına el konulduğunu bildirdi.

Örgütün raporunda Nepal ve Hindistan’dan gelen onlarca işçinin aracılara iş bulma harcı ödemek zorunda bırakıldığı, sefalet koşullarında yaşadığı ve pasaportlarına el koyan Katarlı işverenler tarafından ülkeden ayrılmalarının yasaklandığı belirtildi.

Raporda, stadyumun inşaatında çalışan işçilerden 132’siyle görüşme yapıldığı bildirilirken Doha’da yapımı süren ve Dünya Kupası çeyrek final karşılaşmalarının oynanacağı devasa spor kompleksinin, petrol zengini Katar’daki 200 milyar dolarlık inşaat yatırımının sadece bir parçası olduğu vurgulandı.

“FIFA, turnuvanın insan hakları ihlalleri üzerine inşa edilmesini önlemekte başarısız”

Örgüt, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği FIFA’yı da “Turnuvanın insan hakları ihlalleri üzerine inşa edilmesini önlemekte neredeyse tamamen başarısızlığa uğramakla” suçladı.

Khalifa Stadyum inşaatındaki küçük taşeron şirketlerin işçi suistimaline dikkat çekilen Af Örgütü’nün raporunda bu şirketlerin organizasyonun sorumluları tarafından denetlenmediği de belirtildi. İstihdam şirketlerinden birinin işçileri alacaklarına el koymakla ve zorla çalıştırmak üzere polise ihbar etmekle tehdit ettiği aktarıldı.

Çoğu Güney Asya’dan gelen işçilerle görüşen Af Örgütü, konuştukları her işçiden farklı bir insan hakkı ihlali duyduklarını kaydetti.

Af Örgütü, bazı göçmen işçilerin Katar’da işe girmek için iş bulma kurumlarına 4 bin 300 dolara kadar para ödemek zorunda kaldıklarını, yapılacak iş veya verilecek ücret hakkında aldatıldıklarını ve şikâyet etmemeleri için tehdit edildiklerini bildirdi.