PKK ile İran arasında askeri anlaşma iddiası

Cemil Bayık ile Kasım Süleymani arasında askeri anlaşmanın gündeme geldiği iddia ediliyor.

PKK ile İran arasında askeri anlaşma iddiası

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin, Süleymaniye kentinde KCK Eş Başkanı Cemil Bayık ile görüşerek, PKK güçlerinin Musul Operasyonu’na katılmasını istediği ileri sürüldü.

Nerinaazad haber sitesinin haftalık Bas News gazetesinin Soranîce nüshasına ve farklı kaynaklara dayandırdığı habere göre, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, Süleymaniye’ye yaptığı son ziyaretinde KCK Eş Başkanı Cemil Bayık ile bir araya geldi.

Süleymani: Şengal’deki gerilla güçleri Musul Operasyonu’na katılsın

Bas Gazetesi’nin Süleymaniye’deki askeri bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Kasım Süleymani, Cemil Bayık’tan resmi olarak Şengal Dağı’ndaki gerilla güçlerinin Musul Operasyonu’na katılmasını talep etti. Haberde Kasım Sülyemani’nin, PKK’nin, Musul Operasyonu’na katılması halinde kendilerine silah ve para yardımı yapma sözü verdiği belirtiliyor.

Söz konusu kaynağın aktarımına göre, KCK Eş Başkanı Cemil Bayık, PKK’nin, bölgedeki gelişmeler çerçevesinde İran’ın içerisinde yer aldığı blokta yer alacağını ifade etti.

‘PKK’nin askeri üs kurmasına yardım ediliyor’ iddiası

KCK Eş Başkanı Cemil Bayık ve İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin görüşmesi ardından, Irak hükümeti ve bazı siyasi çevrelerin Bağdat ve bazı bölgelerde PKK’nin askeri üs kurmasına yardımcı olduğu da söz konusu kaynağın verdiği bilgiler içerisinde yer alıyor.

Diyar Xerîb: 2 bin PKK gerillası hazır

Öte yandan geçtiğimiz ay PKK’ye yakın ajansalara açıklamada bulunan KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Diyar Xerîb, koalisyon güçleri ve Irak hükümetine, Musul Operasyonu’nda aktif olarak rol almak istediklerini ilettiklerini, operasyona katılmak üzere 2 bin PKK gerillasının hazır olduğunu açıklamıştı.

Diyar Xerîb açıklamasında, Türkiye’nin, Başika ve Kürdistan Bölgesi’ndeki askeri güçlerini çekmemesi halinde “Etnik ve mezhepsel çatışmalar yaşanabileceğini” ifade etmişti.

Şaxewan Ebdula: İran, Şii Haşdi Şabi milisleri ve PKK aynı cephede yer alıyor

Konu hakkında Bas Gazetesi’ne konuşan Irak Parlamentosu Güvenlik Komisyonu Üyesi ve KDP listesi parlementeri Şaxewan Ebdula, koalisyon güçlerinin, Musul operasyonu için Şengal’den harekete geçmesi halinde PKK’yi hedef alacağını belirterek, “Bu bu karar sadece PKK için değil Haşdi Şabi ve benzeri örgütler için de geçerlidir” ifadelerini kullandı.

Şaxewan Ebdula, İran, Şii Haşdi Şabi milisleri ve PKK’nin aynı cephede yer aldığını ve İran’ın bu güçlerle Irak’ın içişlerine bu müdahaleyi hedeflediğini belirterek, “Geçtiğimiz günlerde İran’ın askeri danışmanları, 20 araçlık bir konvoyla Haşdi Şabi güçlerinin komutanlarını bizzat savaş cephesinde ziyaret etti” dedi.

Şaxewan Ebdula sözlerini şöyle sonlandırdı: “İran’ın, PKK’yi Türkiye’ye karşı bir kart olarak kullandığı aşikar. PKK’nin, Haşdi Şabi milislerinden para aldıklarına dair belgeler mevcut. Bu yardımların da neye hizmet ettiği bizce bellidir.”