Portekiz: Cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi liberal Rebelo

Portekiz’de 24 Ocak Pazar günü (dün) gerçekleştirilen ve toplam 10 adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçimleri, anket tahminleri doğrultusunda sonuçlandı. Muhafazakârların desteklediği liberal aday Marcelo Rebelo de Sousa, 2 milyon 400 bine yakın oy ve yüzde 52.00’lik bir oy elde ederek seçimin galibi oldu. Rebelo, yüzde 50’yi aşmış olduğu için seçimin ikinci turu yapılmayacak. 67 yaşındaki hukuk... View Article

Portekiz: Cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi liberal Rebelo

Portekiz’de 24 Ocak Pazar günü (dün) gerçekleştirilen ve toplam 10 adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçimleri, anket tahminleri doğrultusunda sonuçlandı.

Muhafazakârların desteklediği liberal aday Marcelo Rebelo de Sousa, 2 milyon 400 bine yakın oy ve yüzde 52.00’lik bir oy elde ederek seçimin galibi oldu. Rebelo, yüzde 50’yi aşmış olduğu için seçimin ikinci turu yapılmayacak.

67 yaşındaki hukuk profesörü ve gazete editörü Rebelo, cumhurbaşkanlığını Mart ayında kendisiyle paralel görüşleri olan eski başkan Cavaco Silva’dan devralacak.

Yeni cumhurbaşkanının, ‘’Cumhurbaşkanı dediğiniz kişi, istikrarsızlığın değil, istikrarın teminâtı olmak durumundadır,’’ sözleri, kulağa pek tanıdık geliyor doğrusu.

Seçimlerde ikinci sırayı ise, bağımsız solcu aday Antonio Sampaio, yaklaşık 1 milyon 51 bin oy ve yüzde 22.83’lik bir oranla elde etti.

Portekiz Komünist Partisi adına seçime katılan Edgar Silva ise, 180 binden fazla oy ve yüzde 3.95’lik oranla seçimi tamamlamış oldu.

Kayıtlı yaklaşık 9 milyon 700 bin seçmenin, sadece 4 milyon 740 bini sandığa gitti. Böylece katılım oranı yüzde 48,85’te kalırken, 100 binden fazla (yaklaşık yüzde 2.20 oranında) geçersiz oy kullanıldı.

Seçmenlerin yarısından fazlasının sandığa gitmemiş olması, Portekiz halkının cumhurbaşkanlığı makamının görev ve yetkilerine olan inancının ne derece azaldığını gösteriyor. Ayrıca, katılım oranı yüzde 50’yi bile bulmayan bir seçimin ne kadar meşru olduğu da tartışmaya fazlasıyla açık.

Yıllar boyu süren ekonomik krizden ve AB’nin dayattığı kemer sıkma politikalarından bunalan Portekiz halkını, ülke gidişatını iyi yönde değiştirmeyecek olan seçimlerin kandırması açıkçası pek kolay görünmüyor.

4 Ekim’de yapılan milletvekili seçimlerinde, 2011’den beri mecliste çoğunluğa sahip olan İlerle Portekiz adlı sağ koalisyon birinci çıkmış, ancak aldığı yüzde 38’lik oy karşısında üç sol partinin toplamı çoğunluk elde etmişti.

Sağ partilerden oluşan Pedro Passos Coelho liderliğindeki sağcı “Portekiz Cephesi“nin kurduğu azınlık hükümeti, parlamentoda yapılan güven oylamasını 107’e karşı 123 oyla kaybederek iktidardan düşmüş,  eski Lizbon Belediye Başkanı Antonio Costa liderliğindeki Sosyalist Parti, Sol Blok, Portekiz Komünist Partisi ve Yeşil Parti’nin desteğini alarak hükümeti kurmuştu.

http://gazetemanifesto.com/2016/01/24/portekiz-cumhurbaskanligi-yarisinda-liberaller-onde/