Ruslar Akdeniz’e inmeye devam ediyor

Rus Donanması'nın Karadeniz Filosu'na bağlı 151 borda numaralı Azov ile 127 borda numaralı Minsk isimli savaş gemileri de Akdeniz'e açıldı.

Ruslar Akdeniz’e inmeye devam ediyor

Rus Donanması’nın Karadeniz Filosu’na bağlı 151 borda numaralı Azov ile 127 borda numaralı Minsk isimli savaş gemileri, dün saat 11.30’da Marmara Denizi’nden Çanakkale Boğazı’na giriş yaptı.

Akdeniz’e gitmek üzere yol alan iki gemi de saat 13.00’te boğazda manevra yapılması en güç nokta olan Nara Burnu’nu döndükten sonra Çanakkale önlerine ulaştı. Savaş gemilerine, Türk Sahil Güvenlik botu da eşlik etti.

Rus savaş gemileri Azov ve Minsk, Kilitbahir Kalesi’nin önünden geçerek yoluna devam etti. Savaş gemileri, 36 millik Çanakkale Boğaz geçişini saat 14.00’te tamamlayarak Ege Denizi’ne açıldı.

Her iki savaş gemisinin de Akdeniz’e doğru yol aldığı tahmin ediliyor.

Sular ısınıyor

Aralık ayında da Rus savaş gemisi ‘Novoçerkassk’, Akdeniz’e gitmek üzere Çanakkale Boğazı’ndan geçmişti.

Suriye’ye destek vermek için Karadeniz donanmasının önemli kısmını ve uçak gemisi avcısı olarak bilinen RFS Moskva adlı savaş fırkateynini de Doğu Akdeniz’e göndermiş olan Rusya’nın, Suriye’deki Lazkiye hava üssü ve Tartus deniz üssünde muharip ve lojistik destek gemileri bulunuyor.

Doğu Akdeniz, Rusya’nın da Suriye’deki savaşa dâhil olması ve Kıbrıs görüşmelerinin arka planında yatan petrol ve doğal gaz başlıkları nedeniyle 12 ülkenin güçlü savaş gemilerinin konuşlandığı sıcak bölge haline geldi.

Rusya’nın gemilerini Akdeniz’e göndermesi TSK’yı da hareket geçirmiş, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı teyakkuz haline geçerek Doğu Akdeniz ve çevre limanlara 14 muharip, 14 lojistik destek gemisi ile tedbirlerini artırmıştı.

Doğu Akdeniz’de Rusya’nın yanı sıra ABD, Fransa, İtalya,  İngiltere, Kanada, İspanya, Belçika, Portekiz, Yunanistan, Hollanda ve Türkiye dâhil 12 ülkeden 36 askeri gemi bulunuyor.

NATO tatbikatına katılan gemiler Akdeniz’de

Bölgedeki gelişmeler nedeniyle 28 Kasım’da NATO üyesi Türkiye, İspanya ve Kanada’nın katılımıyla bir eğitim tatbikatı düzenlenmişti.

“Doğu Akdeniz’de İttifak Dayanışması” adıyla Kıbrıs’ın güneyinde gerçekleştirilen tatbikat sonrasında NATO üyesi Deniz Kuvvetleri’nin tatbikata katılan gemileri Akdeniz’de kalmıştı.

Öte yandan 1 Nisan 2006’da başlayan Akdeniz Kalkanı Harekâtı’nın da Doğu Akdeniz’de Ceyhan çıkışlı petrolün güvenliği için gerçekleştirildiği söylenirken NATO’nun bölgedeki deniz güvenliğini hedefliyordu.