Tolga Tanış için umut Savcı Bharara

Ana akım medyanın şimdilik Sarraf soruşturmasına pek ilgi göstermediği bir ortamda Tolga Tanış liberallerin umutlarını ayakta tutmaya çalışıyor.

Tolga Tanış için umut Savcı Bharara

Hürriyet gazetesinin Washington temsilcisi Tolga Tanış, ABD’de tutuklu bulunan Rıza Sarraf’ın Türkiye-ABD ilişkilerindeki etkisini yazdı.

Tanış, “Türk-ABD ilişkilerinde Zarrab gölgesi” başlığıyla yazdığı köşesine, “Bazı şeyler artık netleşti.” diye başlarken, Sarraf’ın kefalet başvurusuna New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara’nın cevap dilekçesinde doğrudan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da adını geçirdiğini yazdı.

ABD’nin AKP’nin üzerini çizmesi beklentisi genel olarak boşa düşen ana akım medyanın şimdilik Sarraf soruşturmasına pek ilgi göstermediği bir ortamda Tolga Tanış liberallerin umutlarını ayakta tutmaya çalışıyor.

Tanış, “Bu konunun nereye uzanacağını şimdilik bilmiyoruz.” diyerek bir ihtiyat payı bırakırken ABD’li bir savcının, Amerika’nın ulusal güvenliğini tehdit ettiğini öne sürdüğü bir zanlıyı Amerika’nın müttefiki bir ülkenin lideri ile bir şekilde ilişkilendiren bir iddia ortaya atmasının, Türkiye-ABD ilişkilerinde tarihte örneği yaşanmış bir durum olmadığını yazdı.

Tolga Tanış, ABD’li Savcının temel tezinin, Sarraf’ın tahliye edilmesi halinde, Türkiye’ye kaçacağını ve Türkiye’deki ilişkileri nedeniyle ABD’ye iadesinin mümkün gözükmediğini ifade ettiğini yazarken buna dayanak olarak da 17 Aralık yolsuzluk operasyonlarında ortaya çıkan dinlemelere ve Sarraf’ın “hayırsever” olduğunu kanıtlamak için AKP’ye yakın TOGEM-DER’e yaptığını söylediği 2.3 milyon dolar bağışın gösterildiğini dile getirdi.

Bu iddialara dair kanaat belirtmekte çekinik davranan Hürriyet gazetesi yazarı yine de savcının soruşturmada Erdoğan’ın adını geçirmekten çekinmemesinin Ankara ile Washington arasında, dışa vurulmasa da bir sıkıntı yaratacağını vurguladı.