Ürdün Suriye’deki terörist örgütler listesini açıklamıyor

Ürdün Medya İşleri Bakanı Muhammed Momani, Ürdün’ün hazırladığı “Suriye’deki terörist örgütler” listesinin kamuoyu ile paylaşılmayacağını açıkladı. Ürdün tarafından hazırlanan liste, New York’ta yapılan Suriye barış görüşmeleri toplantısındaki katılımcı ülkelere açıklanmıştı. Momani, listeyi açıklamasalar bile Suriye krizi konusunda şu ana kadar yapılan konferansların listeye dair fikir vereceğini belirtti. Öte yandan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim Cumartesi... View Article

Ürdün Suriye’deki terörist örgütler listesini açıklamıyor

Ürdün Medya İşleri Bakanı Muhammed Momani, Ürdün’ün hazırladığı “Suriye’deki terörist örgütler” listesinin kamuoyu ile paylaşılmayacağını açıkladı.

Ürdün tarafından hazırlanan liste, New York’ta yapılan Suriye barış görüşmeleri toplantısındaki katılımcı ülkelere açıklanmıştı. Momani, listeyi açıklamasalar bile Suriye krizi konusunda şu ana kadar yapılan konferansların listeye dair fikir vereceğini belirtti.

Öte yandan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim Cumartesi günü Şam’da BM Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Suriye’nin 25 Ocak’ta Cenevre’de başlayacak olan barış süreci görüşmelerine katılacağını ancak bunun için “terörist örgütler listesi” ile görüşmelere katılması öngörülen “ılımlı muhalif gruplar” listesinin toplantılar öncesinde kendilerini iletilmesi gerektiğini söyledi.

Suriye, Viyana görüşmeleri sırasında Suriye devleti ile “muhalifler” arasındaki görüşmelere katılacak gruplar listesini hazırlamak üzere görevlendirilen Ürdün’den olası katılımcılar listesine ek olarak terörist örgütler listesini de hazırlamasını talep etmişti.

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim’in Cenevre görüşmelerine katılacak grupların listesini talep etmesini Radyo Sputnik’e değerlendiren jeopolitik analiz uzmanı Mahdi Darius Nazemroaya, Şam hükümetinin terör örgütlerinin meşrulaştırılmasına karşı böyle bir talepte bulunduğunu söyleyerek “Suriye Dışişleri Bakanı da tıpkı Başbakan Yardımcısı gibi, Suriye hükümetinin ılımlı olarak adlandırılan muhalif grupların listesini görmek istedi. Çünkü Suriye hükümeti terörist ya da ölüm mangalarını meşru muhalefet olarak onaylamak istemiyor” dedi.

Rusya ve İran ile ABD ve koalisyon ülkelerinin Suriye barış görüşmelerine katılacak gruplar konusundaki görüş ayrılığı en son New York’ta yapılan toplantıda sonuca bağlanamamıştı.

ABD ve koalisyon ülkeleri ile Türkiye ve Suudi Arabistan  “ılımlı muhalif” olarak nitelendirdiği örgütler arasında İslam Cephesi, Ahrar el Şam, ÖSO gibi cihatçı çeteler bulunuyor.