VİDEO | Saray'da Adli Yıl açılışı: Hakim ve savcılar Erdoğan'ı ayakta alkışladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, salona girerken hâkim ve savcılar tarafından ayakta alkışlandı.

VİDEO | Saray'da Adli Yıl açılışı: Hakim ve savcılar Erdoğan'ı ayakta alkışladı

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen tartışmalı Adli Yıl açılış töreni başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, salona girerken hâkim ve savcılar tarafından ayakta alkışlandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı, yargı bağımsızlığına gölge düşürdüğü gerekçesiyle törene katılmama kararı almıştı.

Daha önceki törenlerde sadece Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve Yargıtay Başkanı’nın konuştuğu açılışta bu kez Erdoğan da bir konuşma yaptı.

Erdoğan’ın salona girişini savcı ve yargıçlar ayakta alkışladı.

Erdoğan: Milletin mekanında açılış yargı bağımsızlığını güçlendirir

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Yargı mensupları milletin evine hoş geldiniz” diyere sözlerine başladı. Erdoğan, “Milletin mekanında açılış yapmak yargı bağımsızlığını güçlendirir” dedi.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Adli Yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Yargı mensupları milletin evine hoş geldiniz” dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı, yargı bağımsızlığına gölge düşürdüğü gerekçesiyle katılmama kararı almasına gönderme yapan Erdoğan, “İçinde bulunduğumuz bu mekân da milletin ve devletin malıdır” ifadesini kullandı. Erdoğan, “Milletin evinde yapılan adli yıl açılış töreni yargı bağımsızlığını gölgelemez, aksine yargı bağımsızlığını güçlendirir” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’na: Yenikapı ruhuna uygun hareket edelim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu’na sitem ederek, “Dostlarımızdan Yenikapı ruhuna uygun bir şekilde hareket etmelerini bekliyordum” dedi.

Erdoğan açıklamalarına şöyle devam etti:

Sayın Başbakan, sayın Yargıtay Başkanı, yüksek yargı organlarımızın kıymetli mensupları, adalet teşkilatımızın değerli mensupları sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Milletin evine hoş geldiniz.

2016-2017 adli yılının ülkemiz ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Sözlerimin hemen başında bir hususa açıklık getirmek istiyorum. İçinde bulunduğumuz bu mekan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin bünyesindedir ancak bahçedeki cami, aşağıda inşa edilmekte olan Cumhurbaşkanlığı kütüphanesi, çok amaçlı salonumuz ki burası sergi salonlarından oluşan bir yer, herkese açık mekanlardır. Cumhurbaşkanlığı’nın kendi alanları üst kattaki 3 bloktan ibarettir. Burası da, diğer yerler de milletin malıdır, devletin malıdır. Bizler görev süremiz boyunca çalışmalarımızı burada yürütmekte mükellefiz. Bizden sonra gelecekler de buraları kullanacak. Kongre ve kültür merkezimiz, her toplantıda hissettiğimiz eksikliği gidermek için inşa edilmiştir. Eskiden böyle salonlar yoktur, son zamanlarda yeni yeni yapımına başlandı. Burası başkent, böyle bir eksikliğin giderilmesi bizim için önemliydi. Ankara gibi bir yerde opera binası yoktu inanabiliyor musunuz? Ama burası opera binası işlevi de görebilecek tasarıma sahip.

Kongre ve kültür merkezimiz tüm kurumların önemli organizasyonlarına ev sahipliği yapacaktır. Yargıtay Başkanımız, burada yapılmasaydı toplantının bir otelin -2’nci katındaki 600 kişilik salonda yapılacağını ifade etmişlerdir. Milletin evinde yapılan adli yıl açılış töreni yargı bağımsızlığını gölgelemez, aksine yargı bağımsızlığını güçlendirir.

Dostlarımızdan Yenikapı ruhuna uygun bir şekilde hareket etmelerini bekliyorum. Milletimizin birliğe, beraberliğe her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. Türkiye, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin öncesinde ve sonrasında dostunu, düşmanını, yanında olanı, olmayanı büyük ölçüde görmüş, tanımıştır. Bu vesileyle 15 Temmuz şehitlerimizi yad yediyorum. Şu gördüğünüz külliyede 29 şehidimiz var, burası helikopterlerle tarandı. O gece destan yazan milletimize ne söylesek, ne yapsak minnetimizi ifade edemeyiz.

‘Şahsımı vurmaya gelenler…’

Sadece ve sadece kendi mensuplarının çıkarlarını gözeten anlayışları sebebiyle FETÖ milletimizin gözünde zaten mahkum olmuştu. Adaletin ne kadar önemli olduğunu sadece bu örnek bile bize anlatmakta yeterli. Bu süreci hızlandıralım, bir an önce hukuk içinde neticeye gidelim. O gece 30 küsür kişi darbecilerden öldü, 241 kişi darbe karşısında direnenlerden şehit oldu. Demek ki bizler darbecilere ‘Vurun’ diye talimat vermedik, ‘Yakalayın, adalete teslim edin’ dedik. Ey dünya hala bize hangi gözle bakıyorsunuz. Bu millete karşı terbiyesizlik değil mi? Şahsımı vurmaya gelenler günlerce Marmaris’in ormanlarında gizlendi. Bizim jandarmamız onları vurmadı, öldürebilirdi. Ne yaptı, yakaladı, savcıya teslim etti.

‘Şahsımda dahil siyasi bürokratik hırsa kapılanlar…’

Artık sıra bizde. Siyasetinde, bürokrasisinde görev alan herkeste. Bundan sonra bizlerin çok daha farklı çalışması lazım. Hiçbirimizin ülkemizin çıkarları dışında hareket etme hakkı yoktur. 15 Temmuz’dan öncesi farklıdır, sonrası farklıdır. Şahsım dahil siyasi, bürokratik hırsa kapılanlar 15 temmuz şehitlerinin hikayesine bakmalıdır.

Cumhuriyet muhabiri Alican Uludağ, hakim ve savcıların Erdoğan’ı alkışlama görüntülerini paylaştı: