ABD ile Rusya arasında yeni 'konsolosluk' krizi

ABD ile Rusya arasındaki gerilim yeni bir boyut kazandı.

ABD ile Rusya arasında yeni 'konsolosluk' krizi

ABD, Rusya’dan San Francisco’da yer alan konsolosluğunu ve diğer eyaletlerinde bulunan 2 konsolosluk tesisini kapamasını istedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert tarafından yapılan açıklamaya göre, ABD’nin Rusya’dan San Francisco’da bulunan ve ayrıca Washington ve New York’ta yer alan konsolosluklarını 2 Eylül 2017 tarihine kadar kapamasını talep etti.

Açıklamada, “Rusya’nın göndermede bulunduğu eşitlik ruhuna göre Rus hükümetinin San Francisco’daki Başkonsolosluğunu, Washington ve New York’taki konsolosluk binalarını kapatmalarını talep ediyoruz. Kapatma işlemi 2 Eylül’e kadar gerçekleştirmeli” ifadeleri yer aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Moskova’dan karşı bir tedbirin gelmemesi gerektiğini belirtirken, “ABD, Rusya tarafından istenen eşitliğe doğru yol almışken her iki tarafın misilleme olarak bulunabileceği eylemleri önleyebileceğimizi, iki ülkenin liderlerinin beyan ettikleri amaca, ülkelerimizin arasındaki ilişkileri düzeltmeye doğru ilerleyeceğimizi umuyor” diye ekledi.

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz haftalarda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin Rusya’daki diplomatlarının sayısında 755 kişilik bir kısıtlamaya gidileceğini, böylelikle Rusya’daki ABD’li diplomatlarının sayısının ABD’deki Rus diplomatların sayısıyla eşitlenmiş olacağını açıklayarak, ABD’ye 1 Eylül’e kadar diplomatlarının sayısını değiştirmesini belirtmişti.