ANKARA. TURKIYE CUMHURIYETE ANAYASASINDA DEGISIKLIK YAPILMASINA DAIR KANUN TEKLIFI VE ANAYASA KOMISYONU RAPORU 1. TUR GORUSMELERI. TBMM DE DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASIYLA ILGILI GENEL KURUL TOPLANTISI. BASBAKAN AHMET DAVUTOGLU IKINCI OYLAMAYA DA GELEREK OYUNU KULLANDI, DAVUTOGLUNA MILLETVEKILLERININ ILGISIZLIGI DIKKATI CEKTI. (FOTOGRAF: UMIT KOZAN/ DHA)
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Meclis’teki anayasa değişikliğine ilişkin oylamanın gizli mi yoksa açık mı yapılacağına yönelik açıklamada bulundu. Canikli, vekillerin ‘açık oy’ kullanmasının anayasaya aykırı olmayacağını öne sürerek, yeni bir hukuksuzluğa imza atacaklarının sinyalini verdi.
Canikli, AKP’nin yayın organlarından A Haber kanalına verdiği demeçte, anayasa değişikliğini öngören pakete ilişkin bugün TBMM Genel Kurulu’nda başlayan görüşmelerin 18-20 gün içerisinde tamamlanmasının beklendiğini kaydetti.
Canikli, anayasa değişikliğine ilişkin oylamanın gizli oylama ile yapılıp yapılmayacağına yönelik tartışmalara da açıklık getirdi. Başbakan Yardımcısı, Meclis’teki anayasa oylamasında oylamanın gizli yapılmasının öngörüldüğünü ancak bir milletvekilinin nasıl oy kullanacağına yine de kendisinin karar verebileceğini kaydetti.
“Vekiller ‘evet’ dedi, gizlilik kalmadı”
Canikli, açık oy kullanılmasının Anayasa Mahkemesi tarafından bir iptal nedeni sayılmadığını ve “anayasaya aykırı olmadığını” savundu.
2010 yılında yapılan anayasa oylamasında CHP’li milletvekillerinin oylamaya katılmayarak görüşlerini beyan ettiklerine dikkat çeken Canikli, “Ayrıca bu değişiklik paketinin altında 316 AKP milletvekilinin imzası vardır, bunlar ‘evet’ oy vereceğini deklare etmiştir, bunun bir gizliliği kalmamıştır” diye konuştu.
Anayasa ne diyor?
Anayasanın değiştirilmesi ile ilgili anayasa maddelerine bakıldığınında, AKP’nin yeni bir anayasal suç işlemeye hazırlandığı görülebiliyor. Sözkonusu değişiklik teklifiyle ilgili usule ilişkin maddede, oylamanın ‘gizli’ yapılması gerektiği açıkça belirtiliyor.
İşte “Anayasanın Değiştirilmesi, seçimlere ve halkoylamasına katılma”yı ilgilendiren 175. maddedeki ilgili bölüm:
Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazıyla teklif edilebilir. Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki teklifler Genel Kurulda iki defa görüşülür. Değiştirme teklifinin kabulü, Meclisin üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyuyla mümkündür.
Bu haber en son değiştirildi 11 Ocak 2017 00:28 00:28
Antalya'da Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) görevli 2 müfettiş ile eski SGK İl Müdürü S.E. gözaltına…
2025 Kira Raporu’na göre İstanbul, son 5 yılda şehir merkezindeki kira artışında yüzde 193,3 ile…
Öz Büro İş Sendikası, toplu sözleşme sürecinde taleplerin karşılanmaması üzerine İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde grev…
Gaziantep'te sendikal faaliyet yürüten BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen'in ev hapsi kaldırıldı.
Konya'da İsmailağa Cemaati üyesi olduğu ileri sürülen 4 imam, sahte diploma ile görev yaptıkları gerekçesiyle…