Amerikalılara 'Kuzey Kore'nin nerede olduğu soruldu, sonuçlar güldürdü

ABD vatandaşlarının ezici çoğunluğu, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin yerini tespit edemedi.

Amerikalılara 'Kuzey Kore'nin nerede olduğu soruldu, sonuçlar güldürdü

Amerikan vatandaşlarına sorulan, “Kuzey Kore nerededir?” sorusuna verilen cevaplar güldürdü.

New York Times gazetesinin öncülüğünde gerçekleştirilen deneyde, katılımcıların büyük çoğunluğu Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin (KDHC) haritada yerini tespit edemezken, yalnızca yüzde 36’sı ülkenin yerini doğru olarak tespit edebildi.

1746 yetişkin ABD vatandaşına sorulan soruya, katılımcıların yalnızca yüzde 36’lık kısmı doğru cevap vermeyi başarabildi. Sorulan soruya doğru cevap veren ABD’li katılımcıların büyük çoğunluğu ise, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne (KDHC) dönük ülkelerinin sergilemesi gereken politikanın “diplomatik ve askeri olmayan stratejiler” olması gerektiğini savundu.

Deneye katılanlar arasında Demokrat Parti’ye oy verenlerin yüzde 31’i, Cumhuriyetçi Parti’ye oy verenlerin yüzde 37’si, bağımsızlardan ise yüzde 39’u soruya doğru yanıt verebildi.

Katılımcıların verdiği yanıtların dağılımları şu şekilde:

Deneyde öne çıkan noktalardan bir diğeri ise, henüz haritada yerini bile tespit etmekten uzak olan ABD vatandaşlarının, başka bir ülkeye “askeri operasyonu” savunabiliyor oluşu. Aynı konu, ülkemizde de dönemin Adnan Menderes iktidarının Kore’deki iç savaşa emperyalizmin yanına Türk askerinin gönderilmesiyle gündeme gelmiş, Behice Boran önderliğindeki Türkiye Barışseverler Cemiyeti tarafından “Kore Nere” adlı broşürü yayınlamıştı. Aynı zamanda Nazım Hikmet, Kore Savaşı’na gönderilen Türk askerleri için, “Kore’de Ölen Bir Yedek Subayımızın Menderes’e Söyledikleri” adında bir şiir de yayınlanmıştı.