Barzani: İran'ın müdahalesini kabul etmeyiz

Suudi Arabistan’da yayımlanan Okaz gazetesine röportaj veren Barzani, ABD Dışişileri Bakanı Rex Tillerson’ın "referandumu erteleme" talebine razı olmadığını belirtti.

Barzani: İran'ın müdahalesini kabul etmeyiz

Suudi Arabistan’da yayımlanan Okaz gazetesine röportaj veren Barzani, ABD Dışişileri Bakanı Rex Tillerson’ın “referandumu erteleme” talebine razı olmadığını belirtti.

Barzani, “Referandumun ertelenmesine razı değiliz. Ancak iki tarafın daha iyi bir geleceğe ulaşabilmesi için Bağdat’la diyaloğa girilmesine razıyız”

“Referandum kesinlikle ertelenmeyecek. Şu an ki durum ve mevcut baskı altında iki yıl kadar ortak kalabiliriz. Ancak Bağdat’ın Kürdistan’a karşı politikası değişmeyip, temel haklarımız inkar edilirse, bu ortaklık da sona erebilir” dedi.

“İran’ın müdahalesini kabul etmeyiz”

Kürdistan Bölgesi’nin İran’la olan ilişkilerine de değinen Barzani, şunları söyledi:

“İran’la komşuluk temelinde iyi ilişkilere ve iyi çıkarlara sahip olmak isteriz. Bir tarafın diğer tarafın içişlerine müdahalesini de istemeyiz. Ancak hiç kimsenin vesayetini de kabul etmeyeceğimizi bir kez daha söylemek isterim.”

Süleymaniye’de, İran etkisiyle Erbil’in aksi bir tutum olduğuna ilişkin ise Barzani, “Coğrafik nedenlerden dolayı Süleymaniye’nin İran’la ilişkileri, Erbil’in İran’la ilişkilerinden farklı olabilir. Fakat Kürdistan Bölgesi’nin siyaseti, İran’ın vesayet ve müdahalelerini kabul etmez” ifadelerinde bulundu.

İran’ın, Irak, Suriye, Lübnan ve Yemen’de olduğu gibi Kürdistan Bölgesi’ni de ele geçirebileceği tehlikesinin sorulması üzerine Barzani, şöyle dedi:

“Kararımız açık. İran’la çatışmak ya da kargaşa içine girmek istemiyoruz. Ama gelecek bu tür bir harketlenme karşısında, İran’ın Kürdistan Bölgesi’ne ulaşmasına izin veremeyiz. İran’ın Kürdistan Bölgesi’nin içişlerine müdahalesi tamamen reddedilmiştir. Hatta bu müdahale Arap başkentlerine bile ulaşsa, yine de Kürdistan Bölgesi’ne etki etmesine izin vermeyiz.”

Türkiye’yle ilişkiler

“Geride kalan 25 yılda Türkiye için güven kaynağı olduğumuzu gösterdik” diyen Barzani, “Gelecekte de böyle olacağız. Türkiye’yle büyük çıkarlarımız var. Referandum, doğal hakkımızdır ve Türkiye ile İran Kürtleriyle ilgili değildir. Onlar sorunlarını, içinde yaşadıkları devletlerin hükümetleriyle diyalog yoluyla çözmeli. Ve biz de bu hükümetlere her türlü desteği vermeye hazırız” diye belirtti.