Başkanlık anayasası teklifinin 3,4 ve 5'inci maddeleri kabul edildi

Meclis'in dün geceki oturumunda 'başkanlık anayasası' teklifinin üç maddesi kabul edildi.

Başkanlık anayasası teklifinin 3,4 ve 5'inci maddeleri kabul edildi

TBMM Genel Kurulu’nda ‘başkanlık anayasası’ teklifinin birinci tur oylamasında teklifin milletvekili seçilme yaşını 25’ten 18’e indirilmesini öngören 3. madde ile Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin 5 yılda bir ve beraber yapılmasını düzenleyen maddeler kabul edildi.

CHP’nin Meclis’in görev ve yetkilerini düzenleyen beşinci maddenin ilerleyen saatlerde görüşülmesi önerisi kabul edilmedi. Görüşmelere ara verilmesini isteyen CHP’li vekiller daha sonra kürsüyü işgal etti.

Kürsü işgalinden sonra vekiller arasında tekrar kavga çıktı. Vekillerin Periscope üzerinden yaptığı yayında saksı, sandalye, su şişelerinin havada uçtuğu ve kürsünün zarar gördüğü görüldü.

CHP katılmadı

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, partisinin beşinci madde için yapılacak oylamaya katılmayacağını duyurdu. Bakanlar Kurulu’nu denetleme ve Bakanlar Kurulu’na KHK çıkarma yetkisi verilmesini TBMM’nin elinden alan 5. madde 343 oyla kabul edildi. CHP’nin katılmadığı oturumda 7 ret oyu çıktı. 3 boş oy kullanılırken bir oy geçersiz sayıldı.

5 maddenin kabul edilmesinin ardından TBMM 12 Ocak saat 14:00’da (bugün) toplanmak üzere oturuma ara verdi.