Çevre ve Orman Bakanlığı’nın İzmir’in Bergama İlçesi’nde kurulması istenen maden projesi ile ilgili ‘ÇED olumlu’ kararının iptali için açtığı dava reddedildi. Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından Bergama’nın Yerlitahtacı Mahallesi’nde yapılmak istenen Altın Madeni Ocak İşletmeciliği Projesi’nin ‘olumlu ÇED’ raporu, temyizden dönerek halkın lehine sonuçlandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na; TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası ve EGEÇEP tarafından 18 Ağustos 2009 tarihli ÇED olumlu sürecinin iptali için dava açıldı. İzmir 4’üncü İdare Mahkemesi’ne açılan davada ÇED olumlu kararının, ÇED sürecinin Yönetmeliğine aykırı olarak yürütüldüğü belirtildi. Ayrıca işletmecinin ekonomik çıkarının kamu menfaatinden üstün tutulduğu, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarının yok sayıldığı, hukuka aykırı olduğu ifade edildi. Bunun üzerine İzmir 4’üncü İdare Mahkemesi, ÇED olumlu sürecinin iptaline karar verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve müdahilleri, temyiz isteminde bulunarak davayı Danıştay 14’üncü Dairesine taşıdı. Mahkeme kararının hukuk ve usulüne uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığı gerekçesiyle temyiz istemi reddedildi.
Bergama Belediye Başkanı: Karar halkın zaferi
Kararla ilgili görüş belirten Bergama Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Gönenç, “Dava tutanaklarında belirtildiği gibi ÇED raporunda orman varlığının zarar göreceği, orman üzerinde yaratılacak çevresel etkinin değerlendirme dışı bırakıldığı, kaynak ve yeraltı sularına etkisinin doğru değerlendirilmediği, ekonomik açıdan kamunun zarara uğratılacağının belirtilmediği görülüyor. Altın madeni açık ocak işletmeciliği projesinin çalışma alanı çevresinde orman köyleri ve yaylalar var. Temiz su kaynakları var. Bu açıdan verilen yargı kararı son derece doğru ve haklı bir karardır. Çünkü bu bölgeye artık kirletici faktörlerin girmemesi gerektiği tescillenmiştir. Bu karar yaşama, doğaya, toprağa, suyuna sahip çıkan halkın zaferidir” dedi.
“Bergama’yı besleyen su kaynakları kurtuldu”
Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ise “Bu yargı kararıyla sadece Yerlitahtacı değil Kozak Yaylası da Bergama’da derin bir nefes almıştır. Bergama’yı besleyen yer altı içme suyu kaynaklarımız da kurtulmuştur. Dileğimiz Koza AŞ’nin ‘Kapukaya ve Gelintepe’ dosyaları içinde bu kararın emsal alınması, keza hepsi Kozak eko sisteminin parçasıdır” dedi.
Yerli Tahtacı Mahallesi Muhtarı Veli Mantar, “Köyümüz adına çok mutlu olduk, adalet yerini buldu. Türk adaletine teşekkür ediyoruz” dedi. (DHA)
Bu haber en son değiştirildi 18 Şubat 2017 10:23 10:23
Tüketim boykotu çağrısı yaptıkları nedeniyle gözaltına alınan oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu ve 10 kişi ,…
Antep’te bulunan Ecoplast fabrikasında çalışan işçi Cüneyt Tişkaya boykot çağrısını paylaştığı için işten çıkarıldı.
Sosyal medyadan boykota destek veren oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu dahil 11 kişi gözaltına alınmıştı.. Saraçhane…
ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin 185 ülke için yüzde 1o ile yüzde 50 arasında gümrük…
Sosyal medyadan boykota destek veren oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu dahil 11 kişi gözaltına alınarak emniyete…
TRT, boykot çağrısına destek verdikleri gerekçesiyle kanallarındaki dizilerde rol alan sanatçıları projelerden çıkartmaya devam ediyor.