İbrahim Kalın: Suudi Arabistan dünyaya açık İslam anlayışını esas almaya çalışıyor

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın gündemde yer alan bazı konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

İbrahim Kalın: Suudi Arabistan dünyaya açık İslam anlayışını esas almaya çalışıyor

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya’nın Suriye’de hükümet yanlısı ve karşıtı grupları bir araya toplamayı planladığı Suriye Halkları Kongresi’ni ertelediğini açıkladı. Kalın, Arabistan’daki gözaltılar için de desteğini “Dünyaya açık İslam anlayışı esas alınmaya çalışılıyor” diyerek belirtti.

NTV canlı yayınına katılan Kalın, “Türkiye’nin itirazı üzerine kongre ertelendi. Kremlin bizimle temas etti bu toplantıyı ertelediklerini açıkladılar.” derken, “Değiştirmezlerse 18’inde değil daha ileri bir tarihte yapılması planlanıyor. Zaten biz katılmıyoruz, büyük ihtimalle gözlemci gönderebiliriz. Rusya’nın bize söylediği toplantının ertelendiği ve oraya PYD’nin davet edilmeyeceği” diye konuştu.

Kalın, Kandil ve Sincar’da PKK’ye yönelik operasyon konusu için de, “DEAŞ nasıl bir terör örgütü ise PKK da bir terör örgütüdür. Güvenlik söz konusu olduğunda kimseden izin almayız. Kandil’e dönük olur, Sincar’a olur, biz terörle mücadele içinde yoğun çaba içinde olduk, olacağız.” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistandaki gözaltılar

Kalın, Suudi Arabistan’daki prens ve bakanları hedef alan geniş kapsamlı ‘yolsuzluk operasyonu’ için de “Bu aldıkları yeni kararlar kendi tasarruflarıdır” derken, “Bu aldıkları yeni kararlar kendi tasarruflarıdır. Detayları da ortaya çıkmaya başlıyor. Eski bakan ve prenslerin de tutuklandığı haberleri geldi. Detaylar netleştikçe biz de daha net şeyler söyleyebiliriz. Suudi Arabistan da dönüşüm sürecinden geçiyor. Tepkiler ne durumda ona bir bakmak lazım. Dünyaya açık bir İslam anlayışı esas alınmaya çalışılıyor. Bu Suudi Arabistan’ın selefi hareketlerle uzun geçmişi ele alındığında ona da bakmak gerekiyor. Zihniyet yapısı nasıl değişecek, bununla ilgili bir takım adımlar atmaya çalışıyorlar. Kral ve sonrası ile ilgili siyasi düzenlemeler yapılıyor. Petrole bağımlı olmayan bir ekonomik model üzerinde çalışıyorlar. Yemen meselesi var. Bizim için önemli ülkelerden bir tanesi Suudi Arabistan. “