İKD Mayıs ayı kadın raporu açıklandı

İlerici Kadınlar Derneği Mayıs ayı Kadın Raporu açıklandı.

İKD Mayıs ayı kadın raporu açıklandı

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) tarafından her ay düzenli olarak hazırlanan ve bir önceki ayın kadın gündemlerini içeren “Kadın Raporu” yayımlandı.

Bu ayki raporda ifade edildiği üzere, ülkemizin kanayan yarası kadın cinayetleri, taciz, tecavüz, cinsel istismar ve kadına dönük şiddet vakalarında azalma ya da ortadan kalkma söz konusu değil. Tersine bu olaylar artarak devam ediyor. Mayıs ayı içerisinde ayrıca 4 kadının da iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği raporda ifade edilmiş.

Mayıs ayında alınan çarpıcı yargı kararlarının ve kadın gündemine dair siyasi gelişmelerin de yer aldığı raporu okurlarımızla paylaşıyoruz.

İLERİCİ KADINLAR DERNEĞİ 2017 MAYIS AYI KADIN RAPORU

2017 yılı Mayıs ayında da daha önceki raporlarımızda olduğu gibi cinayet, taciz, tecavüz ve istismar haberlerinin sonu gelmedi. Kadınlar daha vahşice yöntemlerle öldürülmeye devam etti. Gericilik, daha yüzsüzce saldırılarını devam ettirdi. Bu ay ki raporumuzda ülkemiz kadınlarının içinde bulunduğu bu karanlığı örnekleri ile sunacağız.

Mayıs ayı aynı zamanda bu karanlığın delineceği umudunu da 1 Mayıslar aracılığı ile gösterdi.
Mayıs ayı raporumuzu, 1 Mayıs’ta meydanlara çıkan kadınlara ve İKD Türkiye Konferansı için memleketin dört bir yanından gelip mücadele kararlığını büyüten İKD üye ve dostlarına ithaf ediyoruz.

Kadın Cinayetleri

Mayıs ayında 39 kadın öldürüldü.

İzmir Dikili’de 32 yaşındaki Işık İkizoğlu, eski eşi tarafından başına çekiç ile vurularak katledildi. Işık İkizoğlu cinayetten saatler önce ölümle tehdit edildiğini belirterek, gün içinde üç kez polise başvurmuş ancak hiçbir işlem yapılmamıştı.

Antalya Döşemealtı’ndaki kadın cinayeti ise katilin ne kadar rahat bir şekilde plan yapabildiğine ayrı bir örnek oluşturdu. Katil, eski sevgilisinin evini dinamitle patlattı. Olayda bir kadın yaşamını yitirdi.

Konya’da bir kişi, boşandıktan sonra babasının evinde yaşamaya başlayan eski eşini, kayınpederini ve kayınvalidesini, 7 yaşındaki kızlarının gözü önünde av tüfeğiyle vurarak öldürdü. Katil, kızını da alarak kaçtı ve halen bulunamadı.

İş Cinayetleri

2017 Mayıs ayında dört kadın iş cinayetinde yaşamını yitirdi. Mayıs ayında iş cinayetlerinde toplamda 146 kişi hayatını kaybetti.

Şiddet

Kadına dönük şiddette ise vakalar sayılara sığmayacak kadar çoğaldı. Bilinen ve bilinmeyen her olayda kadınlar şiddet görmeye devam etti. Ancak Mayıs ayında yaşanan örnekler bu şiddetin boyunun ve şeklinin geldiği yer açısından da bir veri sunuyor.

Kilis’te yaşayan Suriye uyruklu 28 yaşındaki Raşe Rıdvan, eşi tarafından levyeyle feci şekilde darp edildi, kerpetenle dişleri söküldü. Kadına şiddet uygulayan eş ise “şikayet yok” iddiasıyla serbest bırakıldı.

Cinsel İstismar

Mayıs ayında çocuklarımıza dönük cinsel istismar haberleri gelmeye devam etti. Bu haberler de cinsel istismarın giderek arttığını, toplu istismara dönük bir hal aldığını gösteriyor. Ensar Vakfı skandalında bir kişinin onlarca çocuğa cinsel istismarı yaşanmışken; bir çocuğa, onlarca kişinin istismarı da acı bir gerçek olarak kalmaya devam ediyor.

Mayıs ayında Batman’da ortaya çıkan istismar olayında 14 yaşındaki G., çalıştığı iş yerinin sahibi tarafından cinsel istismara uğradı. Ve ardından aylardır sistematik olarak fuhuşa zorlandığı ortaya çıktı. Mahkemenin gizlilik kararı getirdiği davada yalnızca üç kişi tutuklanırken, çocuğa cinsel istismar uygulayan erkekler “kentin tanınan isimleri olduğu için” kefaletle serbest bırakıldı. Serbest bırakılanların AKP’ye yakın isimler olduğu belirtildi.

Yine Mayıs ayında yayınlanan TUİK raporlarına göre, dört tecavüz davasından en az birinin çocuklarla ilgili olduğu belirtildi.

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan tarafından çocuk istismarının önlenmesi için hazırlanan araştırma önergesi, AKP milletvekillerinin oy çokluğu ile reddedildi.

Van’ın Erciş ilçesindeki Vali Abdulkadir Sarı Ortaokulu’nda yaşanan “yaşları 9 ile 12 arasında değişen 10 çocuğa cinsel taciz” skandalının yeni boyutları ortaya çıktı. 10 çocuğu taciz ettiği belirtilen ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanan okul müdür yardımcısı Mesut D.’nin daha önce bir kız öğrenciye cinsel tacizde bulunurken bir öğretmen tarafından yakalandığı öğrenildi. Mesut D.’nin ayrıca 11 yaşındaki bir erkek çocuğunu da taciz ettiği ve çocuğun olayı okul yönetimine iletmesine rağmen okul idarecilerinin “Okulun imajı bozulacak” diyerek durumu örtbas ettiği ortaya çıktı. 11 yaşındaki erkek çocuğunun, okul müdürü tarafından “dayakla” cezalandırıldığı da ifade edildi.

Taciz – Tecavüz

Kadınlar tacize hayatın her alanında uğramaya devam ediyor. Ancak özellikle emekçi kadınlar işyerlerinde patron ya da yöneticilerinin sözlü ve fiili tacizine daha çok uğruyor.

Mayıs ayında Bursa Gemlik Serbest Bölgesi’ndeki Yazaki fabrikasında çalışan kadın işçi, fabrikada yönetici olduğu öğrenilen M.G. adlı kişi tarafından geçici iş için gittikleri bir bölgede, gece kaldıkları otelde kendisine tecavüz girişiminde bulunulduğu şikayetiyle jandarmaya başvurdu. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, bazı fabrika çalışanları aynı kişinin daha önce de Gemlik Yazaki fabrikasında bir kadın işçiye sarkıntılık yaptığını belirtti.

AKP’ye yakınlığıyla ve gerici haberleriyle bilinen Milat gazetesi yazarı Seyit Mehmet Deniz’in Adana’da öğretmenlik yaptığı dönemde öğrencilerinin şikayeti üzerine “taciz” suçlamasıyla soruşturma geçirdiği ortaya çıktı.

Taciz ve tecavüz Gaziantep’te bir kadının intihar etmesine de neden oldu. Gaziantep’te, erkek kardeşi tarafından taciz edilen 24 yaşındaki Nevin C., kendini iple tavana asarak yaşamına son verdi.

Mayıs ayında Marmara Üniversitesi’nde iki taciz olayı daha ortaya çıkarıldı. Öğretmenlerin öğrencilere dönük tacizi üniversiteli kadınlar tarafından protesto edildi.

Yargı-Hukuk-Devlet-Medya

Verdiği fetvalarla, sadece kadın düşmanlığı değil, insanlık düşmanlığı da yapan Diyanet, elini Avrupa’ya attı. Avrasya İslam Şurası üyesi ülkeyle birlikte “Avrasya Fetva Meclisi”nin kurulduğu bildirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi kapsamında gittiği Brüksel’de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ilk kez bir araya gelirken, Fransa Savunma Bakanı’nın bir kadın olması karşısında, “Silahlı kuvvetlerin başına bir bayanın gelmesi enteresan.” diye ‘yorum’ yaptı.

Diyarbakır’da bir kişi, yan yana yürüyen çifte “Burada böyle yürüyemezsiniz” diyerek sataştı. Bir süre tartıştığı adama saldırmaya çalışan şahıs, yüzüne aldığı darbelerle sersemlemeye başladı. Adama vuramayacağını anlayan şahıs, yanındaki kadına saldırıp darp etti.

Valiliğin açık alanlarda alkollü içki tüketimini yasakladığı Antalya’da, gericilik daha da arttı, sokakta sigara içen kadını hedef aldı. Kentte annesi ve teyzesiyle evlerine giden genç bir kadın, yolda sigara içen teyzesine sözlü ve fiziksel tacizde bulunan bir kişinin saldırısına uğradı. B.T. adlı kişinin, boynunda sigara söndürdüğü Dilay Özel adlı genç kadın, “Doktorlar izin kalıcı olduğunu söyledi. En ağır cezayı almasını istiyorum” dedi. Ancak saldırgan B.T., savcılıktaki ifadesinin ardından serbest kaldı.

Türkiye genelinde faaliyet gösteren sayısız gerici kuruluştan biri olan Hayrat Vakfı’nın Uşak’taki “Minik Kalemler Kreşi” adlı özel kreş ve gündüz bakımevinde, laik eğitim düzeni ve pedagoji bilimine açıkça aykırı olmasına rağmen, ‘kreş’in sosyal medya sayfasında 4 – 6 yaş grubundaki çocukların sarıklı, takkeli, türbanlı ve gelinlikli fotoğrafları ile bir camiyi ziyaret ettiği ve bir imamın arkasında saf tuttukları fotoğrafları paylaşıldı.

Adalet Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre, 2017 yılı Nisan ayı itibariyle 171’i tutuklu, 345’i hükümlü olmak üzere 516 kadın cezaevlerinde çocuğuyla kalıyor. 0-6 yaş grubundaki 560 çocuğun anneleriyle birlikte cezaevlerinde yaşadığı; çocukların 291’inin erkek, 269’unun ise kız olduğu belirtildi. 16’sı tutuklu, 28’i hükümlü olmak üzere 44 kadın ise, birden fazla çocuğuyla birlikte cezaevinde kalıyor.

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, anlaşmalı olarak boşanan çiftlerin daha sonra birbirlerine karşı açacakları, edinmiş oldukları mallar ile ilgili davalar için içtihadını değiştirdi. Boşanan çiftler, mahkeme huzurunda “mal talepleri olmadığını” bildirmeleri halinde, daha sonra mal paylaşımı davası açamayacak.

Diyarbakır’da 2009 yılında 23 yaşındaki Sedat D. ile imam nikahı kıyılan 12 yaşındaki L.Ç., adamın cezaevine girmesi üzerine, evine yerleştiği Sedat D.’nin babası 46 yaşındaki İbrahim D.’nin tecavüzüne uğradı. Yapılan yargılamada esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, küçük çocuğa baskı yapan kardeş S.D., anne Semra D., küçük çocukla imam nikahıyla birlikte olan Sedat D. ve tecavüzle suçlanan İbrahim D.’nin 29’ar yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Sadece İbrahim D.’nin tutuklu olduğu davada, savcının diğer sanıkların da tutuklanmasına yönelik talebi mahkemece reddedildi.

İstanbul Anadolu 44. Asliye Ceza Mahkemesi, gece yarısı Bağdat Caddesi’nden evine giden 19 yaşındaki üniversiteli genç kıza cinsel saldırıda bulunup gasp eden servis şoförü Cengiz Ay’a verilen 45 yıl hapis cezasını, açılan ikinci davada ‘toplumda travma ve hak yoksunluğu sonucu doğurduğu’ gerekçesiyle 12 yıl arttırdı.

Tarikat yurtlarından gelen cinsel istismar ve ölüm haberleri gündemde yerini korurken, Cumhuriyet’in ilk çocuk yurdu kapatılıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla Ankara’da açılan Atatürk Çocuk Yuvası Haziran ayında kapatılacak. Kapatıldıktan sonra 39 dönümlük arazinin ve binanın nasıl değerlendirileceği de henüz netleşmedi.

Cumartesi Anneleri, adalet nöbetlerinin 22. yılında Galatasaray Meydanı’nda mücadelelerinin süreceği vurgusunu yaptı.

Erdoğan-Trump görüşmesini canlı yayında değerlendirmesi üzerine CNN Türk tarafından yayını geri çekilen Nevşin Mengü, bir takipçisinin “Tarafsız olacak. İşsiz kalmaz cnn koridarlarını temizler” sözlerine, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden “Temizlik işçisi olmak ayıp değil, seve seve yaparım” sözleriyle yanıt verdi.