İnönü'ye çirkin sözlere RTÜK'ten özgürlük!

AKP'li yayın Akit bu kez İsmet İnönü ve eşiyle ilgili hakaret içeren ifadeler kullandı, RTÜK karıştı.

İnönü'ye çirkin sözlere RTÜK'ten özgürlük!

AKP’nin yayın organları arasında kışkırtıcı ve tetikçi yayıncılığıyla kendisinden sürekli söz ettirmeyi başaran Akit, aynı adlı televizyon kanalında bu kez İsmet İnönü’yle ilgili ağır sözler sarf etti. RTÜK’e taşınan hakaretlere ise AKP’li kurul üyeleri “ifade özgürlüğü” dedi.

Akit TV’de 3 Nisan tarihli programda, sunucu Ahmet Keser, Yunanistan eski Başbakanı Elefterios Venizelos’un, İsmet İnönü’nün ve eşi Mevhibe İnönü’nün görüntülerini göstererek, “Bak bu Venizelos, tanıştırayım denize döktüğünüz. Bak bu da İnönü. Yanındaki de karısı. Siz ancak karılarınızı kollarına verirsiniz” ifadelerini kullanmıştı.

Keser’in bu sözlerini inceleyen RTÜK Üst Kurulu’nda CHP’li üyeler İsmet Demirdöğen ile Süleyman Demirkan, HDP’li üyesi Ersin Öngel ve MHP’li üyesi Esat Çıplak ise bu sözlere yaptırım uygulanması gerektiğini savunurken, AKP’li üyeler ise, hakaretin ‘ifade özgürlüğü’ olduğunu öne sürdü.

İki AKP ve bir MHP üyesinin katılmadığı toplantıda, kurulun AKP’li üyeleri Taha Yücel, Hamit Ersoy ve Nurullah Öztürk hakaretler için “yaptırıma gerek olmadığı” yönünde oy kullandı.

1973’te ölen İnönü ve 1992’de ölen eşine ‘cevap hakkı’ verdiler

Hakaret içerikli sözler için RTÜK uzmanı tarafından hazırlanan raporda da bir başka skandala imza atıldı. Raporda, 1973 yılında yaşamını yitiren İsmet İnönü ile 1992 yılında yaşamını yitiren Mevhibe İnönü’nün yargı, cevap ve düzeltme haklarının bulunduğu kaydedildi. Uzman raporunda cezaya gerek görülmediği de ifade edildi. Sunucunun argo içeren sözleriyle ilgili AKP kontenjanından seçilen üyeler, yaptırıma gerek olmadığını savundu.

Toplantıya 3 üye katılmadı. Yaptırım kararı alınabilmesi için en az 5 üyenin oyu gerekiyordu. Ancak yapılan oylamada, AKP kontenjanından seçilen 3 üye ‘yaptırım uygulanmasın’ diğer 4 üye ise ‘yaptırım uygulansın’ oyu verince, karar alınamadı. Karar bir sonraki toplantıya kaldı.