İran Dışişleri Bakanı Zarif: Umarım Suudi Arabistan'la çatışmayız

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Yemen'deki savaşın İran ile Suudi Arabistan arasında doğrudan bir savaşı ateşlememesini umduğunu belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Zarif: Umarım Suudi Arabistan'la çatışmayız

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Yemen’deki savaşın İran ile Suudi Arabistan arasında doğrudan bir çatışmayı ateşlememesini umduğunu belirtti.

Sputnik‘in aktardığına göre, New York’ta düşünce kuruluşu Council on Foreign Relations’ta konuşan Zarif, “Savaşmak zorunda değiliz. Orta Doğu’da birbirimizi yok saymak zorunda değiliz” dedi. Zarif, “Yemen’de ve Suriye’de anlaşamasak bile birlikte çözüm için çalışabileceğimizi umuyorum” diye konuştu.

”Yemen’deki savaşın Suudi Arabistan ve İran arasında doğrudan çatışmaya neden olabileceğinden endişeleniyor musunuz?” sorusuna Zarif, “Umarım bu olmaz. Savaşmamıza gerek yok, buna ihtiyaç yok. Birbirimizi Ortadoğu’daki sahneden dışlamayı denemeye ihtiyaç duymuyoruz” cevabını verdi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman da Mayıs ayında yaptığı bir açıklamada, “Sünni Müslüman krallık ile devrimci Şii teokrasisi arasındaki savaşın Suudi Arabistan sınırları içinde değil İran sınırları içinde gerçekleşeceğini” söylemişti.

‘Kürdistan’ referandumu yanlış

Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (IKBY) bağımsızlık referandumu kararının da yanlış olduğunu söyleyen Zarif, “IKBY’nin referandum seçimi yanlış bir seçim. Irak’ın geleceği belirsizleşir ve bir felakete yol açabilir. Bu felaket sadece Kürtleri içine almakla kalmaz, Irak ve bölgenin güvenliğini de etkiler” ifadelerini kullandı.