IŞİD Filipinler'in Marawi şehrini işgal etti

Filipinler'in Marawi kentinde IŞİD'e bağlı çeşitli İslamcı gruplara üye yaklaşık 500 militan büyük bir saldırı gerçekleştirerek şehri işgal etti.

IŞİD Filipinler'in Marawi şehrini işgal etti

Filipinler’in güneyinde yer alan Marawi kentinde IŞİD’e bağlı çeşitli İslamcı gruplara üye yaklaşık 500 militan büyük bir saldırı gerçekleştirerek şehri işgal etti.

Al-Masdar Türkçe‘nin aktarımına göre, ağır silahlı IŞİD üyeleri güney Filipinler’de halkın çoğunluğu Sunni olan Marawi’de Filipin Ordusu’yla çatışmaya girerek şehrin önemli bir kısmını kontrolü altına aldı. Yerel halk tarafından adına ‘Maute’ ve ‘Abu Sayyaf’ da denen 500’e yakın IŞİD’li saldırı tüfekleriyle yollarda kontrol noktaları oluşturdu.

IŞİD Amai Pakpak Hastanesi’ni ele geçirmenin yanında, Marawi’nin merkez hapishanesinden yüzlerce mahkumu serbest bıraktı ve hükümet binalarının tepesine siyah bayrağını çekti.IŞİD militanları ayrıca Our Lady Katedrali’ni ateşe verdi ve katedralde çalışan papazla birlikte cemaatinden 13 kişi rehin aldı.

Olaylar sırasında Rusya’da bulunan Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ise ziyaretini yarıda keserek ülkesine döndü. Ülkede 60 günlük sıkıyönetim ilan edildi.

Malezya ve Filipinler arasındaki Adalarda 1991’den beri faaliyet gösteren Ebu Seyyaf, şiddet ve rehin alma eylemleriyle biliniyor. Yakın dönemde IŞİD’e bağlılığını ilan eden örgüt, Mindanao ve Sulu’da bağımsız devlet kurmayı hedefliyor.

Örgüt, son yıllarda yabancı turistlerin başını keserek adını duyurmuştu. Rodrigo Duterte, geçen yıl Ağustos ayında 18 yaşındaki bir rehinenin öldürülmesinin ardından orduya Ebu Seyyaf’ı ‘bitirme’ emri vermişti.