İşte AKP'nin 'gurur' tablosu: Meclis iade rekoru kırdı!

AKP sultası altındaki Meclis'te muhalefetin nasıl etkisiz kılındığı, iade edilen önergelerle ilgili rakamlarla ortaya çıktı.

İşte AKP'nin 'gurur' tablosu: Meclis iade rekoru kırdı!

AKP’nin yönetiminde olduğu TBMM Başkanlığı, 26. yasama dönemin en fazla önerge iade edilen dönem olmasını sağlayarak bir ‘rekor’ kırdı. AKP’li İsmail Kahraman’ın ikinci kez başkanlığa seçildiği Meclis, daha ikinci yılında 20 bin 589 önergeden bin 856’sını iade etti.

Mezopotamya Ajansı‘nın derlediği verilere göre, en son Roboski Katliamının araştırılması talebini önergede yer alan “katliam” sözcüğünden dolayı iade eden Meclis’in 26. Dönemde, denetim işlevini “iade işlevine” çevirdiği rakamlarla ortaya çıktı. Meclis Kanunlar ve Kararlar Denetim Bürosu’nun son güncel rakamlarına göre sadece 26. Dönemde 20 bin 589 soru önergesi sunuldu. Ancak bu önergelerden bin 856 tanesi iade edildi.

İADE EDİLMEYEN YANITSIZ BIRAKILIYOR

Bu dönemde en çok soru önergesi CHP’li milletvekilleri tarafından verilirken, verilen 13 bin 606 tane önergeden 5 bin 805 önerge yanıtsız bırakıldı. 3 bin 457 adet önergesi kabul edilen HDP’nin ise bin 766 adet önergesine yanıt verilmedi. AKP’nin milletvekilleri tarafından verilen 7 önergenin 7’si de yanıtlandı. MHP’nin ise bin 513 önergesinden sadece 74’ü iade edildi.

RET GEREKÇESİNİN ARAŞTIRILMASI TALEBİ DE REDDEDİLDİ

Toplamda 2 bin 344 Meclis araştırma önergesinin sunulduğu 26. Dönemde AKP’liler tarafından sunulan 26 önergenin tamamı kabul edildi. Ancak CHP’nin bin 400 önergesinden 10’u, HDP’nin 675 önergesinden 136’sı ve MHP’nin 243 önergesinden 2’si iade edildi.

Roboski Katliamı’na dair önergeyle birlikte geçtiğimiz haftalarda HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu’nun muhalefet partilerinin verdiği soru ve araştırma önergelerinin reddedilmesi gerekçesinin araştırılması talebiyle sunduğu araştırma önergesi de AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.