Katar ABD ile anlaştı: 12 milyar dolarlık savaş uçağı alacak, ortak tatbikat yapılacak

Körfez ülkelerinin yaptırım uyguladığı Katar, ABD ile 12 milyar dolarlık savaş uçağı alımı için anlaşma imzaladı.

Katar ABD ile anlaştı: 12 milyar dolarlık savaş uçağı alacak, ortak tatbikat yapılacak

Suudi Arabistan’ın başını bazı Körfez ülkelerinin yaptırım uyguladığı Katar, ABD ile 12 milyar dolarlık savaş uçağı alımı için anlaşma imzaladı.

Anlaşmanın imza töreni için Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiye’nin bugün Washington’da ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’le bir araya geldiği belirtildi.

Söz konusu anlaşmanın “ABD’de 42 eyalette 60 bin kişiye istihdam sağlayacağı” bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, anlaşmanın “bölge ve ötesinde barış ve istikrarı destekleyeceği ve aşırılığa karşı yakın stratejik iş birliği sağlayacağı” da ifade edildi.

“İşbirliğini arttıracak”

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) konuyla ilgili açıklamasında ise “Anlaşmanın Katar’ın savunmasına muazzam bir yetenek katacağı ve ABD ile Katar arasındaki karşılıklı güvenliğe yönelik iş birliğini artıracağı” vurgulandı.

Ortak tatbikat yapılacak

Katar Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, iki ABD savaş gemisinin Doha’nın güneydoğusundaki Hamad Uluslararası Limanı’na ulaştığı belirtildi.

Savaş gemilerinin, Katar Emirlik Deniz Kuvvetleri ile ortak tatbikata katılmak üzere geldiği kaydedildi. Tatbikatın başlama tarihi ve içeriğine ilişkin bilgi verilmedi.

Açıklamada, Katar Emiri Donanmasından bir grup yetkilinin savaş gemilerindeki mürettebatı karşıladığı bilgisi de paylaşıldı.